April 2018 Bookhaul

 
 
April bookhaul! Dessa nya böcker hittade hem till mig i april. Efter att ha läst Anne på Grönkulla fick jag lust att köpa mera av L.M. Montgomery. Jag hittade böcker av henne för 1 € styck på loppis, så jag slog till! Även en Miranda-bok till min samling hittade jag.

Ett recensionsex, "Här kommer natten" fick jag av Modernista, tack!

Beställning från Adlibris innehöll "Herding cats", "Hydra" och "Kat and Meg conquer the world".


Anne på Grönkulla - L.M. Montgomery

 
Titel: Anne på Grönkulla
Författare: L.M. Montgomery
Språk: Svenska
Sidantal: 296
Förlag: Klassikerförlaget
Format: Inbunden
ISBN: 9171024107
Utgiven: 1998 (original 1908)
Handling: "När elvaåriga Anne kommer till Grönkulla vill hennes fosterföräldrar först skicka tillbaka henne. Inte nog med att hon pratar för mycket och gärna drömmer sig bort hon är ju inte alls den pojke de egentligen skulle ha för att hjälpa till på gården!

Det blir inte heller bättre när Anne färgar sitt vackra röda hår grönt, eller när hon råkar bjuda sin vän Diana på vinbärsvin i stället för hallonsaft.

Men trots alla missförstånd och misstag vinner den egensinniga och charmiga Anne snart omgivningens hjärtan. Och för henne själv blir livet mycket mer än hon någonsin kunnat drömma om."

Svårt att skriva recension när man vill förklara hur mycket man älskade en bok! Jag har haft denna bok hemma, sedan 1998 eller 1999. Dammandes på bokhyllor i två decennier. Plötsligt kände jag att NU ska jag läsa den, så jag ignorerade den stora TBR-högen och gav mig an min hyllvärmare.

Jag hade absolut inga förväntningar på boken. Då brukar det bli bäst. Direkt kastas man in i berättelsen om två syskon, Marilla och Matthew, som bor ute på landsbygden och behöver hjälp med gården. För det ändamålet ska de adoptera en pojke från ett barnhem. Av misstag får de en flicka, Anne Shirley. Efter några om och men bestämmer sig Marilla och Matthew för att behålla henne. Anne har en tendens att charma (och ibland förskräcka) sin omgivning med sin vältalighet och skarpsynta lynne. Hon tar för sig av varje stund i livet, och om ni har hört "Carpe Diem" förut...ja, det är nog Anne i ett nötskal. Montgomery beskriver varje årstid och varje vacker naturdetalj på ett så fint och unikt sätt, allt från äppelträdens blom till en färgad skymning. Man kan känna och se framför sig precis det som beskrivs.

Det är svårt att sammanfatta vad som var det bästa med boken. Allt! Helt otroligt att den är över 100 år gammal men trots det håller än idag. Alla roliga händelser och karaktärer i den lilla byn Avonlea känns hemvana och man avundas Annes lättsinniga personlighet. Så klok, rolig och dagdrömmande. Detta blev en av mina favoritböcker, någonsin. Kanske den bästa av alla.

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


Kategori: Bokrecensioner | Taggar: 9171024107, anne of the green gables, anne på grönkulla, bokrecension, klassiker, klassikerförlaget, l.m. montgomery, recension; | Permalink
Kommentarer (3)

Astrid Lindgren - Agnes Margrethe Bjorvand & Lisa Aisato

 
Titel: Astrid Lindgren
Författare: Agnes Margarethe Bjorvand & Lisa Aisato
Språk: Svenska
Förlag: Modernista
Format: Inbunden
Sidor: 106
ISBN: 9789177010906
Utgiven: 2016
Handling: "Hon är mamma till Pippi, Ronja, Madicken, Emil, Bröderna Lejonhjärta och många, många andra Men vem var egentligen Astrid Lindgren?
Visste du att hon tyckte om att spela fotboll och att hon drömde om att lära sig åka slalom? Eller att hon gillade att klä ut sig till häxa och skoja med små barn? Visste du att hon skrev en väldigt hemlig bok för polisen och att hon fortsatte att klättra i träd även när hon var gammal?
I den här boken får du läsa den fantastiska historien om hur Astrid Lindgren från Vimmerby blev en av världens mest älskade författare.

Boken är rikt illustrerad - i samma anda som Astrid Lindgrens älskade barnböcker - av den prisbelönta illustratören och barnboksförfattaren Lisa Aisato."
 
En biografipärla som passar alla åldrar! Jag visste inte så mycket om Astrid Lindgren, förutom att hon skrivit en hel drös underbara barnböcker. Boken har jättefina illustrationer av Lisa Aisato, formatet är ganska stort och detta i kombination gav en fin läsupplevelse. Jag tycker boken fångar upp det relevanta i Astrids liv och på ett sätt som också yngre läsare förstår. Kan Lisa Aisato göra en likadan bok om Tove Jansson? Tack på förhand!
Tack Modernista för recensionsexemplaret!
 
Finns på Adlibris och Bokus.
Betyg: