Juliane & jag - Inger Edelfeldt

 
Titel: Juliane & jag
Författare: Inger Edelfeldt
Språk: Svenska
Sidantal: 184
Förlag: Modernista
Format: Inbunden
ISBN: 9789177811831
Utgiven: 2018 (original 1982)
Handling: "Det finns människor som blir galna vid fullmåne. Ibland är Kim rädd att det ska hända henne - för hon har respekt för mörkret hon känner inombords.
Alltid har Kim känt sig ensam om de sakerna. Tills Juliane börjar i hennes skola; Juliane som alla andra tycker är konstig. Juliane och Kim blir bästa vänner. Tillsammans ger de sig hän sina intressen: vampyrer och häxkonst. Med hjälp av häxkonst, tänker de, kan de få precis som de vill."
 
När jag fick syn på denna bok, i fantastiskt fin nyutgåva av Modernista, kände jag direkt på mig att jag skulle klicka med denna bok. Rätt fick jag! Det är en välskriven ungdomsbok om vänskap, häxkonster och viljan av att vara annorlunda. Kim möter en besläktad själ (som Anne på Grönkulla skulle ha sagt) i den nya klasskompisen Juliane. Det är något speciellt med Juliane, hon har något som de andra flickorna inte har.
 
Jag kunde så starkt relatera till situationen med Yvonne, en annan tjej i klassen som Kim umgicks med sporadiskt, mest för att de inte hade andra att umgås med. Yvonne är en sån kompis som vi alla någon gång haft; man umgås och det känns väl okej, men man kommer inte riktigt från samma världar. Man pratar lite i kors om varandra hela tiden.
 
Edelfeldt beskriver mitt i prick hur tjejklickar tenderade att fungera i tonåren. Ena dagen irriterade man sig på en person, kanske man grälade, nästa dag var man bästisar igen. När Kim och Juliane blir vänner och märker hur mycket gemensamt de har får Kim en slags "kompiseufori". Det känns så himla bra helt enkelt! Äntligen någon som förstår vad man menar när man pratar om "mörket innanför" och andra saker som någon som Yvonne aldrig skulle ha förstått.
Hemma hos Juliane utövar de häxritualer, klär ut sig i gotiska klänningar och har kul, tills de nästan blir rädda att de frammanat Satan. En av deras mest irriterande klasskamrater, Gunilla, hamnar nämligen på sjukhus, och ingen vet vad det är frågan om...
 
Denna bok är för de som vågar vara udda och gå emot strömmen. En fantastisk ungdomsbok! Jag önskar att jag själv läst denna som yngre. Den har allt en ungdomsbok ska ha. Tankfull, lite poetisk och så välskriven.
 
Finns på Adlibris och Bokus.
Tack Modernista för recensionsexemplaret!
 
Betyg:


Främlingar på tåg - Patricia Highsmith

 
Titel: Främlingar på tåg
Författare: Patricia Highsmith
Språk: Svenska
Sidantal: 311
Förlag: Forum
Format: Inbunden
ISBN: 9137061917
Utgiven: 1976 (original 1950)
Handling: "Främlingar på ett tåg är en av den amerikanska litteraturens mest klassiska debutromaner. Guy Haines är på väg med tåg för att skilja sig från sin otrogna fru. Där möter han Bruno Anthony - som föreslår att de »utbyter mord« med varandra. Den spiral som därmed igångsätts hör till de rysligare i 1900-talslitteraturen, vilket inte minst Alfred Hitchcock insåg och använde boken för en av hans mest klassiska filmer."
 
Efter att ha läst Carol av Hightsmith tidigare fick jag mersmak för hennes skrivande. Just denna utgåva av Främlingar på tåg (i nytugåvan heter den Främlingar på ett tåg) köpte jag för ynka 50 cent på loppis. Fast boken nu inte föll mig helt i smaken var det ingen större förlust.
 
Boken är Highsmiths debutroman och har filmatiserats av Alfred Hitchcock 1951. Jag hade ganska höga förväntningar på berättelsen som följer Guy och Bruno, huvudkaraktärerna som blir bekanta på ett tåg. Bruno är mycket intresserad av mord och "skämtsamt" försöker få Guy med på att byta mord, dvs. utföra ett mord åt varandra. Den perfekta alibin, de känner inte varandra. Guy kan inte låta bli att fascnieras av Bruno, även om Bruno väcker avsky hos honom. Det finns en klaustrofobisk och lite "psykotisk" känsla boken igenom.
 
Den är till en viss del förutsägbar men också väldigt mörk. Jag väntade på någon stor "plot" som aldrig riktigt kom. Det fattades något. Den känns ibland lite ostadig i händelserna.
 
Tidigare läst av författaren:
 
Finns på Adlibris och Bokus.
Betyg:


Kategori: Bokrecensioner | Taggar: 9137061917, bokrecension, främlingar på ett tåg, främlingar på tåg, patricia highsmith, recension; | Permalink
Kommentarer (0)

Kat and Meg conquer the world - Anna Priemaza

 
Titel: Kat and Meg conquer the world
Författare: Anna Priemaza
Språk: Engelska
Sidantal: 368
Förlag: Harper Teen
Format: Inbunden
ISBN: 9780062560803
Utgiven: 2017
Handling: "Kat and Meg couldn't be more different. Kat's anxiety makes it hard for her to talk to people. Meg hates being alone, but her ADHD keeps pushing people away. But when the two girls are thrown together for a year-long science project, they discover they do have one thing in common: They're both obsessed with the same online gaming star and his hilarious videos.

It might be the beginning of a beautiful friendship--if they don't kill each other first."

Jag hittade denna bok på Goodreads, den tilltalade mig direkt. En YA-bok om fandom och nördar, om två tjejer med olika svårigheter som kompletterar varandra. Perfekt!

Priemaza gör ett bra jobb med att få de olika kapitlen, som varvar Meg och Kat, att verka genuina. När jag är inne i Megs huvud känner jag mig lite "upp i varv" och kaotisk, något som Priemaza nog försöker. Kats ångest var igenkännbart och jag tror många unga kunde uppskatta den här berättelsen.

Boken låter på min beskrivning nu som lite "mörk"; men det är den inte alls. Kat och Meg har nämligen en sak gemensamt och det är deras idol, Youtube-stjärnan Lumberlegs, som lägger upp videos när han spelar. En enorm likhet med PewdiePie kan jag känna igen här. Jag gillar verkligen inte PewdiePie, men just hur det är att vara ett stort fan som tonåring har de flesta av oss har gått igenom någon gång.

Deras vänskap känns äkta och det är inte alltid en dans på rosor när två helt olika personer blir vänner. Deras vetenskapsprojekt blir många gånger i riskzonen att misslyckas.

Jag tyckte detta var en mycket trevlig ungdomsbok och den känns helt rätt i tiden! Den var lite förutsägbar och "lyfte" riktigt aldrig till en fullpott, något smått saknades, men jag ville hela tiden läsa vidare.

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg: