Pall in the family - Dawn Eastman


Titel:
Pall in the Family
Författare: Dawn Eastman
Språk: Engelska
Förlag: Berkley Books
Sidantal: 295
Format: Pocket
ISBN: 9780425264270
Utgiven: 2018
Handling: "The aptly named Crystal Haven is the destination for tourists seeking psychics, s ances, and the promise of contacting the spirit world. In this small western Michigan town, everyone knows the Fortune family. Rose is gifted with tarot card readings. Her sister, Vi, is a self-proclaimed pet psychic. And Rose's daughter Clyde is...
A cop. A cop on leave from Ann Arbor, more specifically, who's come home to kooky Crystal Haven to reevaluate her life. Mom and Aunt Vi can't wait for Clyde to finally embrace her own psychic gifts and join the family business. Clyde would prefer the low-stress lifestyle of a dog walker and the low-key company of her nephew, Seth.
But when a local psychic is killed, leaving behind a traumatized Shih Tzu, it seems to be in the cards for Clyde to get involved. With her old flame Mac leading the investigation, that may prove awkward. Whether she uses her skills as a cop or her long-denied psychic abilities, it's up to Clyde to divine a killer's identity before someone else suffers more misfortune."
 
Jag har en liten kärlek till den amerikanska cozy mystery-genren och vill alltid hitta en ny bra serie att följa. Tidigare har jag läst några böcker ur en serie som heter A hanuted vintage mystery som handlade om vintage-kläder och spöken. Den var mysig, men ville prova på något nytt.
 
I Pall in the Family möter vi en föredetta polis, Clyde, som flyttar hem till sin gamla hemstad, Crystal Haven, för att ta en paus från jobbet (efter en tråkig omständighet). Clyde jobbar med att gå ut med människors hundar, något som orsakade några ögonbrynslyft. En polis som är dogwalker? Clyde är nöjd med sin tillvaro, ända tills hon och systersonen stöter på ett lik hemma hos en av kunderna. Bit för bit nystas mysteriet upp, samtidigt som man får lära känna Clydes familj och den "spirituella" staden där många livnär sig på att vara siare, hålla seanser, ägna sig åt Wicca etc.
 
Mysteriet var ganska enkelt och det blev en aning långtråkigt ibland. Vissa karkatärer känns främmande, medan andra lärde man känna väl. Jag gillade Clydes moster Vi bäst (som "kan" tala med djur, Clyde är inte alltid helt övertygad). Jag tyckte ändå att läsningen överlag var helt okej och funderade om boken skulle bli en fyra eller trea i betyg. Det blir en mycket stark trea. Det var ganska mycket feel-good över det hela, något som piggade upp en! Jag kommer att läsa nästa del.
 
Finns på Adlibris och Bokus.
Betyg:


Fall Time, Cozy Time Book Tag

Tack Liza för taggen! Här kommer mina höstiga svar på Fall Time, Cozy Time Book Tag:
 
1. CRUNCHING LEAVES: CHOOSE A BOOK THAT HAS RED/ORANGE/YELLOW ON THE COVER 
Poppy Pym och smugglarens hemlighet är den tredje boken om Poppy Pym som utkom alldeles nyss av Modernista, tycker jättemycket om just den nyansen av gul.
 
2.COZY SWEATER: WHAT BOOK GIVES YOU THE WARM FUZZIES?
Fangirl av Rainbow Rowell är en av de mysigaste böcker jag läst.
 
3. FALL STORM: CHOOSE YOUR FAVORITE BOOK OR GENRE THAT YOU LIKE TO READ ON A RAINY DAY
Spökhistorier är det bästa på mörkare och ruggigare dagar, jag tyckte verkligen om Kvinnan i svart av Susan Hill.
 
4. COOL CRISP AIR: WHAT’S THE COOLEST CHARACTER YOU’D WANT TO TRADE PLACES WITH?
https://media.giphy.com/media/5EKU0REVOKBi/giphy.gif
Hermione Granger!
 
HOT APPLE CIDER: WHAT UNDER HYPED BOOK DO YOU WANT TO SEE BECOME THE NEXT BIGGEST, HOTTEST THING?
Jag kommer inte på någon som hör till mina favoriter som skulle vara underhypead, min favorit The haunting of Hill House har fått ett uppsving nu med den nya Netflix-serien (som inte alls är som boken, synd).

PUMPKIN SPICE: WHAT’S YOUR FAVORITE FALL TIME COMFORT FOODS?
Choklad! Helst lösgodis så man får plocka många olika.

WARM, COZY BONFIRE: SPREAD THE COZY WARMTH, WHO DO YOU TAG?
Jag taggar alla som vill göra denna!


Glastronen - Sarah J. Maas

 
Titel: Glastronen
Originalets titel: Throne of glass
Författare: Sarah J. Maas
Serie: Glastronen #1
Språk: Svenska
Förlag: Modernista
Sidantal: 399
Format: Inbunden
ISBN: 9789177016168
Utgiven: 2016
Handling: "I kungadömet Adarlan - där magi och gamla seder förbjudits, och där härskaren styr med järnhand - kallas landets främsta lönnmördare, 18-åriga Celaena Sardothien, till rikets vackra, skimrande glasslott.
Hon reser dit, inte för att mörda kungen, utan för att vinna sin frihet. Om Celaena besegrar tjugotre motståndare i en tävling mördare, tjuvar och soldater blir hon frigiven från fängelset och kommer att få tjäna som kungens kämpe.
Kronprinsen, Dorian Havilliard, kommer att utmana henne. Kaptenen för livgardet, Chaol Västfall, kommer att träna henne. Och båda kommer att försöka vinna hennes hjärta. Men något ondskefullt ruvar i glasslottet, något som är där i syfte att döda.
Celaenas kamp för sin frihet övergår till en kamp för överlevnad, till ett desperat försök att förgöra de mörka krafterna innan de utplånar hela hennes värld."
 
It's not you, it's me. Så vill jag säga till denna bok. Antagligen har jag (redan?) i livet läst för mycket liknande böcker, Glastronen kändes lite som en sommarrepris på TV. Jag fick boken som ett spontanutskick redan i slutet av 2016 vill jag minnas, men av olika orsaker har jag inte plockat upp den. Kanske jag kände på mig att boken inte riktigt var något för mig, och handlingen lät lik andra böcker jag läst. Nu under min höstsemester ville jag ändå ge den en chans; läsa en bok som jag inte alls hade planerat.

Det startade upp helt okej. Celaena (hur uttalar man namnet?) har varit slav i en saltgruva i ett år, tills kungen bestämmer sig att ordna en "tävling" för dömda tjuvar och lönnmördare. Orsaken? Han vill ha en kämpe. Något som inte direkt förklarades ytterligare, vad var egentligen tanken med det? En kämpe för att göra vadå exakt? I vilket fall som helst så bortsåg jag att kungliga personer, klichéaktigt nog, ska behandla andra som skräp och ordnar en turnering bara för att skapa lite spänning i deras icke-spännande vardag. De som vinner tävlingen blir alltså kungens kämpe i ett antal år (varför just ett visst antal år?) och sedan får personen bli fri. Varför, är man inte rädd att så snabbt släppa ut en dömd kriminell i samhället, eller bryr man sig inte?
 
För att vara den bästa lönnmördaren världen skådat har Celaena vissa brister som jag tycker man reagerade på. Hon märke sällan att någon kom in till hennes rum (trots att det vid ett tillfälle skrevs att hennes dörr knarrade otroligt mycket), ändå springer kronprinsen och hennes tränare, Chaol, där dag och natt. Oftast när hon ligger i sängen. Visst, hon är "fången" på slottet men ingen kan tydligen knacka.
En morgon fick en stor påse choklad på sin säng, den åt hon gladeligen upp även om andra av hennes medtävlande råkat ut för hemska missöden under deras vistelse på slottet. Min tanke var direkt att vara misstänksam mot godsaker som serveras utan någon förklaring...i vilket fall som helst så fanns det flera likande händesler som inte fick mig att köpa Celaena som den otroliga lönnmördare som hon ryktades vara (jag fnissade lite när hon inte lyckades träffa en långsamt gående person med en blomkruka).

I början var hon under strikt bevakning av vakter, men an efter behandlades hon mindre och mindre som en farlig person, hon kunde ströva omkring, umgås med en prinsessa (hej säkerhet!) och smyga in på en bal utan att eskoreteras därifrån. I något skede kändes det som om författaren ville förverkliga sin egen prinsesshistoria och glömde bort bokens kärninnehåll. Det blev bitvis väldigt mycket fina klänningar och väldigt lite action.
 
Jag såg framemot att läsa om tävlingarna och de olika momenten. Dessa skyndes förbi, ibland hade jag knappt märkt att ett tävlingsmoment gått av stapeln redan. Detta var något som hade höjt bokens spänningsfaktor. Kärlekstriangeln (om man kan kalla det så) mellan Celaena, Chaol och kronprinsen tar upp alldeles för mycket plats och Glastronen, som boken heter, får man inte någon klar bild av, annat än att slottet förklaras vara gjort av glas. Kanske det förklaras i senare böcker?

Jag tror ändå att denna bok tilltalar många läsare, det finns intressanta element, men för fluffig och söt för min smak. Många har även sagt att första boken är lite svagare än kommande böcker.
Tack till Modernista för recensionsexemplaret!
 
Finns på Adlibris och Bokus.
Betyg: