Farlig midsommar - Tove Jansson

 
Titel: Farlig midsommar
Författare: Tove Jansson
Språk: Svenska
Sidantal: 142
Serie: Mumin #5
Förlag: Schildts
Format: Inbunden
Utgiven: 1991 (original 1954)
Handling: "Vattnet bara stiger och stiger i Mumindalen och allting börjar flyta. Där kommer en teater på drift och med den driver Muminfamiljen in i en midsommarnatt full av trolldom och överraskningar, av nya vänner och - fiender!Vet du att hattifnattar kommer ur frön och att man måste så dem på midsommarnatten? Har du någonsin borrat hål genom golvet eller sett en självlysande parkvakt? Och vet du att det är hemskt farligt att vissla på teatern? Det här är berättelsen om vad som hände i den magiska månaden juni samma år som det eldsprutande berget rörde på sig och Muminmamman gjorde sin vackraste barkbåt."
 
Man behöver inte läsa muminböckerna i sin riktiga ordning, det gör inte jag och det går jättebra att hänga med ändå. "Farlig midsommar" har den där rätta sommarkänslan, och det händer ovanligt mycket i denna bok. Översvämmning, en flytande teater och märkliga sammanträffanden. Muminfamiljen sitter på sitt tak och ser teatern flyta förbi och hoppar på. De har aldrig sett en teater förut och tycker det är ett konstigt hus. Någon bor där, men visar sig inte...
Mumintrollet och Snorkfröken sover i ett träd, men när de vaknar är teatern och resten av familjen borta. Familjen försöker hitta tillbaka till varandra, och teatern kommer till stor nytta! Samtidigt försvinner My flytande i en sykorg och stöter på Snusmumriken.. I denna bok presenteras Filifjonkan också, en karaktär jag alltid gillat. Hon tar upp problemet med släktträffar, varje år bjuder hon sin morbor och hennes fru, men aldrig kommer dom!
 
Jag fnittrade högt flera gånger åt vissa saker, mumintroll har en förmåga att få allt att verka enkelt och oroar sig inte trots missöden. Speciellt My är ganska rolig. I slutet ordnar sig allting förstås.
 
Betyg:

Kommentarer:


Johannas deckarhörna :

Jag har taggat dig till några frågor Sandra. Om du har tid och lust såklart. Och inte redan har gjort dem ;)

https://johannasdeckarhorna.wordpress.com/2015/06/11/currently-reading-tag/

Svar: Oj tack Johanna, men har faktiskt gjort den tidigare :(
Sandra

skriven


Sara Pepparkaka:

Jag läser också denna inför midsommar!

Svar: Bra sommarläsning :)
Sandra

skrivenKommentera här: