Jag ger dig solen - Jandy Nelson

 
Titel: Jag ger dig solen
Författare: Jandy Nelson
Språk: Svenska
Sidantal: 379
Förlag: Gilla förlag
Format: Pocket
Utgiven: 2016
Handling: "Noah och Jude är tvillingar, bästa vänner, och olika som natt och dag. Noah vill hellre måla av världen i sitt skissblock än leva i den, medan Jude kastar sig ut i de högsta vågorna tillsammans med surfkillarna. Alla vill vara Judes vän, ingen vill vara Noahs. Tills Brian dyker upp, Brian som samlar på meteoriter och får Noahs kropp att vibrera. Men då inträffar det otänkbara en tragedi som slår tvillingarnas liv i spillror. Och allt förändras.Tre år senare pratar tvillingarna inte längre med varandra. Noah har slutat måla och Jude har blivit en ensamvarg. Jude försöker ställa allt som gått fel till rätta, vilket sammanför henne med en excentrisk skulptör och en kille med världens krokigaste leende. Ett möte som kommer vända tvillingarnas liv upp och ner, igen."
 
En av mina tre pocketar som hörde till min semesterläsning. Jag har ingen aning varför jag beställde den, jag tyckte bara den lät okej. Men oj så fel jag hade. Den är fantastisk! Jag vill inte hypea den mera men det är som ingen annan bok jag läst förut. Den är unik. Helt otrolig. När jag började läsa den fattade jag inte ett smack. Konst? Mystiska metaforer? Detta är nog inget för mig, tänkte jag. Men envist fortsatte jag att läsa. Det räckte inte länge före jag var helt fast. Bara man greppar språket och kommer ordentligt in i den så blir den bra. Att påpeka: känner du dig sugen på att läsa den? Gör det när du har tid. I lugn och ro. Så du verkligen hinner ta in alla fina meningar. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken, lite som om jag hetsåt en kladdkaka med mina bara händer. Lite till. Lite till. Jag nästan ångrar att jag läste ut den på två dagar. Den borde ha räckt längre.
 
Jag själv är inte konstnärlig alls, men det stör inte läsningen om hur Noah och Jude upplever konst. Det känns lite som jag förstår konst på ett helt nytt sätt nu, efter att ha varit inne i deras tankar. Noah är en av mina favoritkaraktärer någonsin. Jag beundrar personer som vågar vara det dom är utan att påverkas av hur man borde vara. Få böcker rymmer så mycket på sina 379 sidor. Jag är fortfarande kladdkakasockerhög när jag skriver denna recension. Jag lägger sällan post-its i mina böcker, denna gång kunde jag inte låta bli. Måste snabbt kunna hitta guldkornen igen.
 
I love you,” I say to him, only it comes out, “Hey.”
So damn much,” he says back, only it comes out, “Dude.”
He still won’t meet my eyes.”
 
Finns på Adlibris och Bokus.
Betyg:

Kommentarer:


Vargnatts bokhylla:

Åh nu blev jag ännu mer nyfiken på den. Har bara hört bra saker.

Svar: Man fattar den eller så fattar man den inte. Tror du skulle gilla den dock :)
Sandra

skriven


Anna Maja:

Visst är den underbar! Jandy Nelson är så sjukt bra på att skriva så jag blir avundsjuk!;D

Svar: Mina skriverier känns så himla dåliga när man läser såna här mästerverk :D
Sandra

skriven


Lion´s Library:

Jag tyckte också att den var helt fantastisk! Och jag håller med om att man borde lägga allt åt sidan och helt sjunka in i den under ett par dagar :)

Svar: Precis! :)
Sandra

skrivenKommentera här: