Livet och patriarkatet - Peppe Öhman

 
Titel: Livet och patriarkatet
Författare: Peppe Öhman
Språk: Svenska
Sidantal: 200
Förlag: Schildts & Söderströms
Format: Pocket
Utgiven: 2016
Handling: "För journalisten, bloggaren och poddaren Peppe Öhman är feminism och jämställdhet hjärtefrågor. Hon tar debatten och står upp för sin sak i alla väder. Nu har hon samlat sina och andras åsikter och insikter till en bok som roar, oroar, stöttar och presenterar fakta. Också läsarna av hennes populära blogg Livet & LA kommer till tals med sina egna frågor, som Peppe svarar på.
Öhman utgår från sina egna erfarenheter och berättar öppenhjärtigt och ärligt om sina upplevelser av att leva som kvinna i ett samhälle där den vita heteromannen fortfarande är norm. Här finns förtrycket på arbetsplatsen, här finns den misshandlande pojkvännen, här finns rädslan och osäkerheten och inte minst det stora spöket Skammen. Men boken är också ett upprop till alla som tror på könens lika värde, till alla som är beredda att omvandla sin tanke i praktiken varje dag.

Den här boken förklarar varför feminismen fortfarande behövs och varför målet är att ingen längre ska behöva kalla sig feminist. Om farbrorn, kusinen eller kollegan vägrar läsa kan du göra det själv och på ett enkelt och vänligt sätt förklara för dem hur feminism och mänskliga rättigheter hänger ihop.Om de här personerna är emot mänskliga rättigheter kan jag tyvärr inte hjälpa dig."
 
Mitt spontanköp under min höstsemester i den lokala bokhandeln! Damen i kassan konstaterade att denna bok säljer som smör i solsken, vilket indikerar att många är nyfikna på feminism, mig själv inkluderat. Jag var nämligen föga insatt i feminism och vad rörelsen står för, så jag kände att Peppe Öhman är rätt person att informera mig! Dessutom känns det alltid bra att stöda finlandssvenska förlag och författare.
 
Jag tror att de personer som är mycket insatta i feminism från tidigare kan tycka denna bok är för grundläggade men för mig var den perfekt. Det kändes som att läsa fakta och skönlitterärt i en fin blanding, vilket gjorde att boken inte blev tråkig eller långrandig, trots vissa upprepningar här och där. De frågor som mest intresserade mig var de som gällde kvinnan och mannen i det vardagliga hemmalivet och vad jämnställdhet betyder där. Senare i livet då ett barn kanske blir aktuellt ska jag komma ihåg vad Peppe poängterade angående sysslor och föräldraledighet.

Det enda minuset var att jag egentligen ville ha lite mera, lite kött på benen.
 
Betyg:

Kommentarer:


Sandra:

Oj får jag låna denna??

Svar: Lånar tyvärr inte åt någon :( men vet att den finns på Ekenäs bibba, kanske tilomed Tenala! :D
Sandra

skrivenKommentera här: