The Shining - Stehpen King

 
Titel: The Shining
Författare: Stephen King
Språk: Svenska
Sidantal: 538
Förlag: Bonnier Pocket
Format: Pocket
Utgiven: 2014 (original 1977)
Handling: "När Jack Torrance får i uppdrag att ta hand om det isolerade Overlook Hotel över vintern, ser han det som en möjlighet att komma på fötter igen efter att ha misslyckats som författare och fått sparken från sitt lärarjobb. Hans fru, Wendy, ser vintermånaderna uppe i bergen som en chans att läka relationen med Jack och förhindra att familjen splittras. Danny, deras femårige son, ser något helt annat. Han är synsk och kan se scener som ingen femåring någonsin borde få se. Han ser hotellets fasansfulla förflutna och de onda krafter som väntar på familjen ..."
 
Ni vet dedär böckerna man år efter år tänker att man borde läsa men ändå av någon underlig anledning aldrig tar tag i? Denna bok var definitivt en sådan. Jag har inte sett filmen och såg verkligen framemot att läsa denna mycket kända och omtalade bok med "tomt" huvud (dvs. inga scener från filmen). Har hört att handlingen i boken skiljer sig mycket från filmen, men det kan jag förstås inte ha någon åsikt om.
 
Jag har försökt med Stephen Kings böcker förut, då jag vet att det är mångas favoritförfattare. På något vis talar vi inte riktigt samma språk, jag och King. Handlingen går framåt, men det behövs tålamod för att orka ge utrymme för de långa utläggen om karaktärerna och man väntar på att något ska hända. Vilket förstås också är bra, för då hålls man på sträckbänken och läser vidare hela tiden. Men tyvärr var det nog lite för långsamt för min smak. Boken kunde, enligt mig, kortas ner mycket, tror den skulle vunnit mycket på det.
 
Mitt favoritstycke i boken var definitivt, så som flesta andras, scenen med duschdraperiet. Jag är glad över att läsa denna skräckklassiker och tycker den på något sätt var läsvärd, även om handlingen inte var en höjdare för min del.
Betyg:

Kommentarer:


Elina:

Jag har också funderat på att läsa denna men nu tror jag nog att jag låter bli, haha. Har läst några av Kings böcker men de tjocka har skrämt mig då de har en tendens att bli långdragna. Kan dock tipsa om mina två favoriter av King, båda är rätt korta. Dimman och Flickan som älskade Tom Gordon

Svar: Tack för tipset! Jag hade precis samma farhågor med King, långa och tjocka. Men är ändå "nöjd" att ha läst klassikern jag tänkt på så länge :D även om den inte motsvarande förväntningarna helt, men det är ju en hypead bok också.
Sandra

skrivenKommentera här: