Lang - Kjell Westö

 
Titel: Lang
Författare: Kjell Westö
Språk: Svenska
Sidantal: 329
Förlag: Schildts
Format: Inbunden
Utgiven: 2002
Handling: "Lang är författare, tillika programledare för en kritikerrosad pratshow på tv, där landets främsta och mest kända människor nött soffan. En gång var han en av Finlands mest uppburna kulturpersonligheter, men nu är hans stjärna i dalande.

Just när livet ser som tristast ut träffar han en kvinna på en pizzeria, en frän och vacker ensamstående mor som han inleder ett passionerat kärleksförhållande med. Men hennes kriminellt belastade exman, barnets far, gör sig allt oftare påmind. Langs frustration växer och en våldsam urladdning är ofrånkomlig…"
 
Jag har läst så otroligt lite finlandssvenska och finska böcker att jag tyckte att jag skulle ge självaste Kjell Westö en chans. Det blev en riktigt trevlig upplevelse! Miljöerna i Lang är så familjära, även om jag bara besöker Helsingfors ibland, så kändes allt väldigt hemtrevligt. Även språkmässigt kändes den så nära en själv med finlandismer som "Nå morjens, Kride här".

"Thriller med element som erotisk besatthet" är kanske lite att ta i när man beskriver denna bok, men lite ditåt är det ju. Det finns egentligen ingenting som är hemskt spännande eller oberäkneligt, men ändå dras jag med i Christian Langs bekymmer och sidorna flyger fram. Jag förstår vad många menat, att Westö går för mycket in på detaljer, men för min del tyckte jag det var alldeles lagom. Eftersom boken har några år på nacken nu så kändes den till och med lite nostalgisk på sina ställen, nokia 3210 och gamla tv-program blev nämnda.

Christians relation med Sarita tar upp en stor del i boken, men egentligen bryr jag mig hemskt lite om det, det är själva Christian Lang som är det intressanta. Ska nog ge flera av Westös böcker en chans då jag verkligen tyckte om hans sätt att skriva. Jag saknade en oväntad tvist på slutet i denna bok, då skulle betyget höjts.
 
Betyg: