Juliane & jag - Inger Edelfeldt

 
Titel: Juliane & jag
Författare: Inger Edelfeldt
Språk: Svenska
Sidantal: 184
Förlag: Modernista
Format: Inbunden
ISBN: 9789177811831
Utgiven: 2018 (original 1982)
Handling: "Det finns människor som blir galna vid fullmåne. Ibland är Kim rädd att det ska hända henne - för hon har respekt för mörkret hon känner inombords.
Alltid har Kim känt sig ensam om de sakerna. Tills Juliane börjar i hennes skola; Juliane som alla andra tycker är konstig. Juliane och Kim blir bästa vänner. Tillsammans ger de sig hän sina intressen: vampyrer och häxkonst. Med hjälp av häxkonst, tänker de, kan de få precis som de vill."
 
När jag fick syn på denna bok, i fantastiskt fin nyutgåva av Modernista, kände jag direkt på mig att jag skulle klicka med denna bok. Rätt fick jag! Det är en välskriven ungdomsbok om vänskap, häxkonster och viljan av att vara annorlunda. Kim möter en besläktad själ (som Anne på Grönkulla skulle ha sagt) i den nya klasskompisen Juliane. Det är något speciellt med Juliane, hon har något som de andra flickorna inte har.
 
Jag kunde så starkt relatera till situationen med Yvonne, en annan tjej i klassen som Kim umgicks med sporadiskt, mest för att de inte hade andra att umgås med. Yvonne är en sån kompis som vi alla någon gång haft; man umgås och det känns väl okej, men man kommer inte riktigt från samma världar. Man pratar lite i kors om varandra hela tiden.
 
Edelfeldt beskriver mitt i prick hur tjejklickar tenderade att fungera i tonåren. Ena dagen irriterade man sig på en person, kanske man grälade, nästa dag var man bästisar igen. När Kim och Juliane blir vänner och märker hur mycket gemensamt de har får Kim en slags "kompiseufori". Det känns så himla bra helt enkelt! Äntligen någon som förstår vad man menar när man pratar om "mörket innanför" och andra saker som någon som Yvonne aldrig skulle ha förstått.
Hemma hos Juliane utövar de häxritualer, klär ut sig i gotiska klänningar och har kul, tills de nästan blir rädda att de frammanat Satan. En av deras mest irriterande klasskamrater, Gunilla, hamnar nämligen på sjukhus, och ingen vet vad det är frågan om...
 
Denna bok är för de som vågar vara udda och gå emot strömmen. En fantastisk ungdomsbok! Jag önskar att jag själv läst denna som yngre. Den har allt en ungdomsbok ska ha. Tankfull, lite poetisk och så välskriven.
 
Finns på Adlibris och Bokus.
Tack Modernista för recensionsexemplaret!
 
Betyg: