Drömmens uppfyllelse - L.M. Montgomery

 
Titel: Drömmens uppfyllelse
Originalets titel: Anne of the Island
Serie: Anne på Grönkulla #3
Författare: L.M. Montgomery
Språk: Svenska
Förlag: Norstedts
Sidantal: 302
Format: Inbunden
ISBN: 9119172028
Utgiven: 1991 (original 1915)
Handling: "Anne har Grönkulla kvar i sitt hjärta men flyttar tillfälligt till Kingsport för att studera och får sällskap av både gamla och nya bekantskaper, samtidigt som Marilla fortsätter att ha fullt upp med tvillingarna Davy och Dora därhemma.
Och Annes barndomsvän Diana förlovar sig och bildar familj medan Anne själv blir uppvaktad av någon som verkar hämtad direkt ur hennes romantiska dagdrömmar.
Men i verkligheten finns både sjukdom och sorg, och hur är det egentligen med Annes och Gilberts känslor för varandra - ska de bli mer än vänner?"
 
Härliga Anne Shirley! Att återse min absoluta favorit bok-karaktär var lika kul som alltid. Det är trevligt att följa Anne från yngre till äldre genom serien. Hon börjar studera i Kingsport och där möter hon nya vänner. Flickorna får hyra in sig i ett underbart litet hus som känns så mysigt och hemtrevligt att man själv gärna varit där. Nu börjar det även uppstå lite "kärleksbekymmer", hemma på Grönkulla gifter sig Diana men hur ska det gå för Anne?
 
Jag gillar att Anne inte ändras så mycket som person, hon blir äldre men hennes dagdrömmar-sidor finns alltid kvar. Jag blev rörd till tårar (det händer nästan aldrig!) gällande en sak som gällde ett dödsfall, Montgomery kunde beskriva det hela med så otroligt fint och äkta språk, det var omöjligt att inte bli berörd. Ibland blev vissa av kapiteln lite väl långt från den röda tråden i boken, det var det enda jag inte riktigt gillade.
 
Det finns en lite gammaldags-feelgood känsla i den här bokserien och som sagt är Montgomerys författande helt otroligt. Det finns både humor, sorg, glädje och intressanta karaktärer. Böckerna är över hundra år gamla men ändå känns många ämnen precis lika aktuella nu som då. Det är sådant som utmärker bra klassiker, de åldras väl.
 
Tidigare läst av författaren:
Vår vän Anne
 
Finns på Adlibris och Bokus.
 
Betyg: