Kometen kommer - Tove Jansson

 
Titel: Kometen kommer
Författare: Tove Jansson
Språk: Svenska
Sidantal: 153
Serie: Mumin #1
Förlag: Schildts Söderströms
Format: Inbunden
Utgiven: 2010 (original 1946)
Handling: "Sommaren är som den brukar i Mumintrollets dal, varm och full av trevliga möjligheter. Det lilla djuret Sniff har hittat en egen grotta - en mycket stor händelse. Men sent på natten kommer stormen...Om man är mycket liten är det svårt att fatta at världsrymden är kolsvart och aldrig slutar, och att jorden är en förvinnande liten gnista av liv.Plötslig - långt ute i mörkret - lyser ett rött öga, som blir större för varje dag. Det är kometen som kommer närmare och närmare Mumindalen! Himlen är röd och havet kryper längst ner i sina hålor. Vartenda litet knytt packar ihop sina saker och flyr. Men Snusmumriken tar sin munharmonika och spelar visan om äventyr som inte är lagom stora utan alldeles kolossala, och så ger de sig rakt ut i farligheten. Följ med!"
 
Dags för en muminbok igen. "Kometen kommer" räknas som den första muminboken, men det finns en tidigare bok som heter "Småtrollen och den stora översvämningen". Den skulle vara intressant att läsa också.
 
Stackars Mumintrollen blir alldeles till sig när Bisamråttan buttert meddelar att en komet är påväg mot jorden. Mumintrollet frågar Muminmamman om han får leta reda på ett observatorium, för att kunna titta på rymden. Muminmamman skickar glatt iväg honom. Det tyckte jag var väldigt roligt. Om man lite läser mellan raderna så handlar det om att skicka barnen iväg mot faran, och att nyfikenheten är det som vinner i många fall. Påvägen till observatoriumet stöter de på en hel del filurer och bekymmer. Sniff har en stor hemlighet som börjar på K och slutar på T, meddelar han. Alltså Sniff är bara så härlig!
Man får i denna bok veta hur Mumintrollet möter flera karaktärer som kommer för att stanna. Nu fick jag också svaret på vad mumintrollen har för valuta, nämligen finsk mark (en valuta jag själv saknar). De ska bl.a. köpa ett par nya byxor åt Snusmumriken, men eftersom de inte passade på honom räknade både kassörskan och Snorken att allt annat blir gratis. Intressant matematik!
 
Det var till och med lite spännande hur det riktigt skulle gå med kometen. Jag tycker boken var så som man förväntade sig, mysigt med mumintrollen.
 
Betyg:Kommentera här: