Mörka platser - Gillian Flynn

 
Titel: Mörka platser
Språk: Svenska
Författare: Gillian Flynn
Sidantal: 426
Format: Storpocket
Utgiven: 2012
Handling: "Libby Day var bara sju år när hennes mamma och två systrar mördades i det som kom att kallas Satansoffret i Kinnakee. Medan hennes familj låg döende flydde Libby från deras lilla bondgård och ut i den stränga vinterkylan. Hon överlevde - och vittnade om hur hennes femtonårige bror Ben var den skyldige.

Tjugofem år senare spårar en grupp påstridiga privatspanare upp Libby i hopp om att hitta bevis för att Ben är oskyldig. Ben sitter fortfarande i fängelse och Libby lever på smulorna från en fond, upprättad av välgörare som sedan länge glömt bort henne. Libby ser en chans att tjäna en hacka på sin tragedi. Mot en summa pengar tar hon kontakt med de som var involverade den där gången. Kanske ska det visa sig att hennes vittnesmål inte var så vattentätt trots allt.

Libbys efterforskningar tar henne från sjaskiga strippklubbar i Missouri till övergivna turiststäder i Oklahoma, och undan för undan börjar den ohyggliga sanningen uppdagas för henne. Libby är tillbaka där hon började och där hon egentligen alltid varit: På flykt från verkligheten. På flykt från en mördare."
 
När jag läste klart boken drog jag en lång, djup suck. Av lättnad att den var över, och för att jag nästan blev utmattad av att läsa den, för jag kunde ju inte lägga den ifrån mig! Boken kryper under skinnet på en, mycket värre än i "Gone Girl" som jag läste tidigare. Flynn beskriver människor, lukter, detaljer så bra att det känns som man är med i hela morddramat. Därför blir man stundvis illamående och illa till mods. Flynn är verkligen skicklig, och hon verkar gilla att ta fram mörka sidor i människor, ibland funderar jag vad som egentligen rör sig i hennes eget huvud, haha. Imellan hatar jag huvudkaraktären Libby Day, ibland tycker jag synd om henne, ibland tycker jag om henne. Boken har tidshoppningar, samma som i "Gone Girl", man får följa broder Ben och mamma Patty i egna kapitel från 1985, och Libby i nutid. Det gör boken ännu bättre, att man får se händelser från helt olika ögon, alla med sina problem och sina tankar. Det är spännande och skumt och obehagligt, allt på samma gång. En bladvändare!

Kommentarer:


Miriam - Schitzo-Cookie :

Måste bara läsa något mer av henne, ska försöka hinna läsa denna innan den filmatiseras, ska ju komma nån gång i år =)

Svar: Jo det är så mycket bättre att läsa boken före filmen! :)
Sandra

skriven


Ljufa:

Jag började läsa Mörka platser för nåt år sedan och jag kunde inte fortsätta läsa boken för jag tyckte den var så seeeg. Fattade inte tycke för Gone girl heller, utan fick se filmen (som var helt ok). Jag får nog helt enkelt inse att jag inte riktigt förstår allas beundran av Flynns böcker. Tråkigt men sant, för det känner som jag missar nåt...

Svar: Men sådär är det ju, alla tycker så olika! Det finns omöjligt en bok som precis alla gillar :) jag gillar hennes sätt att skriva. Ska recensera Vassa föremål småningom , får se om det blir hiss eller diss
Sandra

skrivenKommentera här: