Cinder - Marissa Meyer

 
Titel: Cinder
Författare: Marissa Meyer
Språk: Engelska
Sidantal: 387
Serie: The Lunar Chronicles #1
Förlag: Square Fish
Format: Häftad
Utgiven: 2013
Handling: "Humans and androids crowd the raucous streets of New Beijing. A deadly plague ravages the population. From space, a ruthless lunar people watch, waiting to make their move. No one knows that Earth's fate hinges on one girl. . . .

Cinder, a gifted mechanic, is a cyborg. She's a second-class citizen with a mysterious past, reviled by her stepmother and blamed for her stepsister's illness. But when her life becomes intertwined with the handsome Prince Kai's, she suddenly finds herself at the center of an intergalactic struggle, and a forbidden attraction. Caught between duty and freedom, loyalty and betrayal, she must uncover secrets about her past in order to protect her world's future."

Book-hangover på kommande! Äntligen fick jag läsa den första boken i den populära serien "The Lunar Chronicles". Det är en häftig värld man får bekanta sig med. För det första så använder sig människor av androider för allt möjligt, så som vård eller hemhjälp. Man använder inte bilar längre, utan "hovers". Fjärde världskriget har redan skett. Världen är uppdelad annorlunda. Det finns befolkning på månen, "Lunars", som har en avskyvärd drottning. Det härjar en dödig sjukdom som ingen lyckas hitta botemedel för. Och så vidare, och så vidare. Det finns verkligen MYCKET i denna bok. Nästan så att man tycker författaren tog vatten över huvudet, men hon klarar det ganska bra! Jag blev nog och fundera på några saker, men kanske flera svar dyker upp i de senare böckerna.

Huvudpersonen Cinder är en likeable karaktär. Hon bor med sin styvmor Adil och hennes två styvsystrar Pearl och Peony. Men Cinder är inte som dem, hon är en cyborg, och illa omtyckt av Adil. Hon blev "adopterad" av sin styvfar, som numera är död, och minns ingenting om sitt liv före det. Cinder är en duktig mekaniker, som reparerar all världens teknik. En dag träffar hon på prins Kai som vill ha sin android reparerad och därefter börjar ett hiskeligt spännande äventyr för Cinder.

Man kan säga att historien är en re-telling av Cinderella, men det finns så mycket, mycket mer. Jag tycker att boken skulle ha klarat sig bra på egna ben, utan referenserna till Cinderella. Men i alla fall så ÄLSKADE jag boken. Prins Kai verkar som en väldigt trevlig person och Cinder känns det som att man känner redan.  Jag gillar att det inte är en klassisk tjejig, prinsessig huvudperson, utan en lite tuff mekaniker istället. Hon är modig och försöker sitt bästa, och ibland gör hon misstag. Därför känns hon väldigt trovärdig. Berättelsen i sig är så spännande och intressant, jag tyckte aldrig boken blev tråkig. I början kändes det som om det var så väldigt mycket nytt att hålla reda på, men efter hand så var man helt inne i deras värld. Det kom flera oväntade vändningar, som jag förstås inte kan redogöra här, men åh så bra! Rekommenderar varmt!
 
Betyg:

Kommentarer:


Monika:

Har denna på min boktolva i år och jag måste nog snart ta och plocka in den i läslistan :)

Svar: Gör det! Den var väldigt intressant och blev aldrig tråkig :)
Sandra

skriven


Lotta:

Jag hoppas att få reda på hur det går för Cinder och Kai, det finns ju två böcker till :) Scarlet är nästa bok på min läsarlista:)

Svar: Läste just ut Scarlet :) Sådär småningom mot Cress....
Sandra

skrivenKommentera här: