Den ökända historien om Frankie Landau-Banks - E. Lockhart

 
Titel: Den ökända historien om Frankie Landau-Banks
Författare: E. Lockhart
Språk: Svenska
Sidantal: 289
Förlag: Lavender Lit
Format: Inbunden
Utgiven: 2015
Handling: "Frankie Landau-Banks har förändrats under sommarlovet. När hon till hösten kommer tillbaka till sin internatskola blir hon tillsammans med den populära Matthew Livingston. I Matthews sällskap får Frankie en ny social status och nya vänner, men hon träder också in i en värld full av hemligheter. Hon får nys om att Matthew är med i ett hemligt sällskap - ett sällskap där bara killar är välkomna.

Frankie vägrar låta sig nedvärderas eller uteslutas på grund av sitt kön. Hon vet att Matthew ljuger och undanhåller saker för henne. I tysthet börjar hon därför smida planer för att visa att hon är smartare än killarna."

E. Lockhart gör det igen! Vad gör hon undrar ni? Jo, fångar in mig totalt i en bok. Jag läser boken i två tuggor, ena halvan igårkväll, andra halvan idag morgon. Gick inte att sluta. Jag älskar hur hon skriver, historien bara flyter på. Boken är intressant, genialisk och av hög kvalitét. Ämnen som berörs i berättelsen är könsroller, feminism, kille-tjej-problematik, maktkamper, oskrivna regler, fördomar och en huvudkaraktär man bara beundrar. E. Lockhart skriver på ett sådant sätt där inget är direkt utskrivet, men att man ändå förstår precis vad som menas. Det tycker jag är fantastiskt när författare lyckas med.
 
Jag kan känna igen mycket av berättelsen från saker man själv upplevt eller hört. Men de detaljerna behöver man inte gå in på nu. I alla fall så vill Frankie sätta killarna på plats och smider strategiska planer för att ändra på dynamikerna i deras maktspel, sagt och gjort så lyckas det. Roligt nog så verkar ingen misstänka att hon är hjärnan bakom hemliga sällskapets nya spratt på internatskolan, och ledaren Alfa tar istället åt sig av all ära. Det gjorde mig så frustrerad, haha!
 
Hennes pojkvän Matthew Livingston är en klassisk "populär kille" som egentligen inte bryr sig så mycket om vad Frankie har att säga och dissar henne titt som tätt för sällskapets hemliga möten. Samtidigt som Frankie försöker visa att hon är lika bra som killarna tampas hon med känslor för Matthew och söker hans bekräftelse, också en "tonårsproblematik" jag tror många tjejer känt av. Det stör mig att det alltid är Matthew som bestämmer när och hur Frankie och han ska träffas, ibland var hon ju typ i pyjamas men pilade iväg ändå. Det bästa är ju iallafall att hon lyckas överlista dem allihop, Hur alltihopa sedan slutar är inte så viktigt tycker jag, Frankie var smart. Jag skulle kunna skriva flera sidor om Frankie men vill inte spoila något.
 
Det var intressant att läsa om "hemliga sällskap", både den fiktiva klubben som finns i boken men också om den riktiga fakta som bakats in i berättelsen. Att läsa om internatskolor är annars också något som hör till mina favoriter (t.ex. Fangirl). Boken är inte lik "Kanske är det allt du behöver veta" (som för övrigt var bra), förutom skrivsättet och att personerna är överklassare. Jag lånade denna från biblioteket men jag gillade den så mycket att det nästan vore värt att ha ett eget exemplar. Läs den, en tänkvärd bok!
 
Betyg:Kommentera här: