De tysta stegen bakom - Jonna Björnstjerna

Titel: De tysta stegen bakom
Författare: Jonna Björnstjerna
Språk: Svenska
Sidantal: 299
Förlag: Bonnier Carlsen
Format: Inbunden
Utgiven: 2015
Handling: "Elsa vet att hon kommer sakna alla kompisarna hemma i stan. Varför måste hon flytta ut på landet bara för att mamma och pappa har bestämt sig för att starta ett pensionat? Såklart också att nya huset är ett riktigt kråkslott med knakande golv och väggar och dystra rum med vindlande gångar. Inte ens den gamla trädgården med sin labyrint att gå vilse i och konstiga stenstatyer känns roligt att utforska.

Inte blir det bättre av att mamma och pappa verkar tycka att hon mest hela tiden är besvärlig, bråkig och ljuger om allting. Dessutom tycker de att alla märkliga olyckor som har skett på sistone är hennes fel. Elsa är säker på att de egentligen önskar att de hade ett annat barn, någon som alltid är snäll och hjälper till ..."

Vilken härlig bok för slukaråldern! Även om jag är vuxen tyckte jag den var väldigt bra. Ett mystiskt pensionat i sann "Mysteriet på Greveholm"-anda. Elsa är den enda som känner av spöket i deras nya hem, jag kunde verkligen lida med henne när hon fick skulden för allt spöket gör. Många gånger blev jag nästan rädd, så kusligt var det. Stämningen i boken är mitt i prick, lite dystert och dimmigt, och ganska mycket spänning. Sedan kom det en intressant vändning mot mitten av boken, vilket jag inte alls varit förberedd på, ytterligare pluspoäng. 

Denna bok skulle blivit en fempoängare om det inte skulle varit för vissa praktiska problem. Vissa saker stämde inte ihop, teknikaliteterna med spöken. Men det tror jag att bara jag med "vuxna ögon" skulle tänkt på. Denna bok passar utmärkt för 9-12 år, men kanske de som är lite modigare...

Illustrationerna i boken är helt fantastiska, också något som gjorde att man verkligen kunde leva sig in i den.

Betyg:
Kommentera här: