Röd drottning - Victoria Aveyard


Titel:
Röd drottning
Författare: Victoria Aveyard
Språk: Svenska
Sidantal: 378
Förlag: Modernista
Format: Inbunden
Serie: Röd drottning #1
Utgiven: 2015
Handling: "I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön - utan efter blod. De silverblodiga - de silvriga - är supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, regerar över de vanliga röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare.
Mare hör till den röda delen av befolkningen och ser inga tecken på att den världsordning hon växt upp med någonsin kommer att rubbas. Men när hon genom en ödets nyck börjar arbeta som tjänare vid det kungliga Solpalatset förändrats allt. Till sin egen och hovfolkets stora förvåning upptäcker Mare att hon själv besitter en unik och dödlig förmåga, trots sitt röda blod. 
Kung Tiberias inser snart att Mare utgör ett hot mot den maktbalans hans rike vilar på. Men medan han smider en plan för att oskadliggöra Mare ser hon en möjlighet att krossa silverregimen inifrån och öppna dörren till en ny värld. Samtidigt har hennes hjärta börjat dra henne åt helt fel håll"
 
En bok som man inte kunde lägga ifrån sig! Så fort jag hade tid att läsa så läste jag många kapitel åt gången. Handligen är bra beskrivande, boken handlar om silvrar och röda, en värld där blod avgör din livslott. Detta är Aveyard debutbok och hon har lyckats otroligt bra med värlsbygget, även om jag i början hade svårt att greppa hurdan "tidsera" det var, ibland kändes det som 1800-tal och ibland kändes det futuristiskt. Men efter hand fick man en riktigt bra bild. Alla silvrar har sina egna hus, som det kallas, med egna färger. De röda bor i slummen och får arbeta hårt och skickas till kriget när de är 18 år gamla om de inte har ett jobb. 
 
Alla silvrar har någon form av kraft, vatten, eld, hela osv. När Mare Borrow av en slump upptäcks ha krafter som en silver ,trots sitt röda blod, tar hovet snabbt hand om henne för att dölja detta, för att inte någon ska ifrågasätta silvrars makt och krafter. Kungen och drottningen presenterar henne för folket som en förlorad dotter till en död silver som dog i kriget. Mare har inget val, spela med i deras maktcharad eller dö.
 
Jag älskade verkligen denna bok, den innehöll de rätta ingredienserna: En häftig värld där maktspel, magiska krafter och kungligheter regerar. Till och med lite kärlek, men ingenting som tog överhanden. Det finns gott om svek och en intressant överraskning mot slutet som jag inte såg komma.
Tack Modernista för recensionsexemplaret!
 
Betyg:

Kommentarer:


Johanna:

Åhh, beställde hem Red Queen för någon vecka sedan - har inte hunnit läsa den men blev verkligen sugen nu när jag såg din recension! :D

Svar: Vad bra :D det är en actionladdad bok :)
Sandra

skriven


Zelly:

Läste ut denna här om dagen och gillade den verkligen :)

Svar: Nu är det bara att vänta på uppföljaren ;)
Sandra

skrivenKommentera här: