Anne på Grönkulla - L.M. Montgomery

 
Titel: Anne på Grönkulla
Författare: L.M. Montgomery
Språk: Svenska
Sidantal: 296
Förlag: Klassikerförlaget
Format: Inbunden
ISBN: 9171024107
Utgiven: 1998 (original 1908)
Handling: "När elvaåriga Anne kommer till Grönkulla vill hennes fosterföräldrar först skicka tillbaka henne. Inte nog med att hon pratar för mycket och gärna drömmer sig bort hon är ju inte alls den pojke de egentligen skulle ha för att hjälpa till på gården!

Det blir inte heller bättre när Anne färgar sitt vackra röda hår grönt, eller när hon råkar bjuda sin vän Diana på vinbärsvin i stället för hallonsaft.

Men trots alla missförstånd och misstag vinner den egensinniga och charmiga Anne snart omgivningens hjärtan. Och för henne själv blir livet mycket mer än hon någonsin kunnat drömma om."

Svårt att skriva recension när man vill förklara hur mycket man älskade en bok! Jag har haft denna bok hemma, sedan 1998 eller 1999. Dammandes på bokhyllor i två decennier. Plötsligt kände jag att NU ska jag läsa den, så jag ignorerade den stora TBR-högen och gav mig an min hyllvärmare.

Jag hade absolut inga förväntningar på boken. Då brukar det bli bäst. Direkt kastas man in i berättelsen om två syskon, Marilla och Matthew, som bor ute på landsbygden och behöver hjälp med gården. För det ändamålet ska de adoptera en pojke från ett barnhem. Av misstag får de en flicka, Anne Shirley. Efter några om och men bestämmer sig Marilla och Matthew för att behålla henne. Anne har en tendens att charma (och ibland förskräcka) sin omgivning med sin vältalighet och skarpsynta lynne. Hon tar för sig av varje stund i livet, och om ni har hört "Carpe Diem" förut...ja, det är nog Anne i ett nötskal. Montgomery beskriver varje årstid och varje vacker naturdetalj på ett så fint och unikt sätt, allt från äppelträdens blom till en färgad skymning. Man kan känna och se framför sig precis det som beskrivs.

Det är svårt att sammanfatta vad som var det bästa med boken. Allt! Helt otroligt att den är över 100 år gammal men trots det håller än idag. Alla roliga händelser och karaktärer i den lilla byn Avonlea känns hemvana och man avundas Annes lättsinniga personlighet. Så klok, rolig och dagdrömmande. Detta blev en av mina favoritböcker, någonsin. Kanske den bästa av alla.

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:Kategori: Bokrecensioner |
Taggar:
9171024107, anne of the green gables, anne på grönkulla, bokrecension, klassiker, klassikerförlaget, l.m. montgomery, recension, Bokrecensioner
| Permalink
Kommentarer (3)

Kommentarer:


Vargnatts bokhylla:

Jag har inte läst den, men såg den nya serien på Netflix och den var bra :). Däremot har jag en annan bok av samma författare hemma, Emily of New Moon, den ser jag fram emot att läsa!

Svar: Jag beställde nyss Emily-boken! :D ser sååå framemot.
Sandra

skriven


Jinnie :

Åh! Läste den också för första gången tidigare i år, och tyckte verkligen den var varm och å fin. Verkligen fascinerande att den kan fortsätta fängsla läsare så långt efter första gången den kom ut!

skriven


Hanna Karlsson:

Åh, Anne på Grönkulla! Vad jag älskar den boken och för mig är den en riktig klassiker. Jag har läst alla böcker i den serien och tycker serien är helt fantastisk.

skrivenKommentera här: