Veckans topplista v. 39 – Psykologiska thrillers just nu

Johannas deckarhörna har sin återkommande topplista för veckan, denna gång listar vi Psykologiska thrillers just nu. Det är en genre jag tycker om, men inte prioriterat tillräckligt högt. Här kommer min lista:
 
1. Gone girl av Gillian Flynn, boken som fick mig ur en fleraårig lässvacka, det var precis innan jag började med bloggen. Gillian Flynn är en av mina favoritförfattare, hoppas verkligen hon skall skriva något nytt snart.
 
Nick och Amy Dunne är paret som har allt. De är charmiga, smarta och framgångsrika. Efter några hektiska år i New York slår de sig ner i en liten småstad i Missouri. Men den nya tillvaron blir inte som de tänkt sig och snart avlöser grälen varandra.
På morgonen till deras femte bröllopsdag är Amy plötsligt försvunnen. I parets villa finns tydliga spår av våldsam strid. Misstankar faller snabbt på Nick, som bedyrar sin oskuld och gör vad han kan för att få polis och media på andra spår. Amys dagbok ger dock en bild av Nick som är allt annat än sympatisk. Men är han verkligen en mördare? Å andra sidan: Om han är oskyldig, var är Amy?
 
 
2. Nattfilm av Marisha Pessl, en bok jag ännu tänker på fast det var länge sedan jag läste den. Rekommenderar.
 
Skräckfilmsregissören Stanislas Cordova har inte synts offentligt sedan 1977. För fansen är han en mörkrets överstepräst, onåbar och gåtfull. När hans dotter Ashley Cordova hittas död framställs händelsen som ett självmord, men journalisten Scott McGrath anar oråd och börjar gräva i vad som har hänt. Förra gången han försökte närma sig familjen slutade det i en privat katastrof. Nu sugs han återigen in i en jakt som för honom allt längre in mot det kraftcentrum som är Stanislas Cordova. Bilder, illusioner, speglar: varje gång han fått upp en dörr tycks den smälla igen bakom honom ...
Scott har redan förlorat allt och det enda som kan ge honom upprättelse är att få reda på sanningen. Även om det kräver att han möter sitt eget mörker.
 
 
3. Kvinnan på tåget av Paula Hawkins, få missade denna bok som blev totalt överhypead, men var riktigt bra läsning.
 
Rachel har inget jobb och ingenstans hon behöver vara. Ändå tar hon tåget samma tid, varje dag. Varje dag ser hon ett ungt par i huset intill spåret. Jason och Jess kallar hon dem. I Rachels ögon är deras liv lika perfekt som hennes eget en gång var. Men en dag ser hon något från tågfönstret som skakar om henne. Nu ska hon visa alla att hon är så mycket mer än bara kvinnan på tåget.
 
 
4. De försvunna av Caroline Eriksson, en otroligt spännande svensk psykologisk thriller.
 
En solig sensommarkväll tar Greta, Alex och dottern Smilla båten från sommarstugan vid den mytomspunna sjön Maran och åker ut till ön. Greta stannar kvar i båten medan de andra går iland. De kommer inte tillbaka. Förvirrad går även Greta iland, hon ropar och letar, men kan inte hitta Alex och Smilla någonstans. Det mystiska försvinnandet, och det febrila sökande som tar vid, leder Greta steg för steg ner i en avgrund av förvirring och tilltagande mörker.

Det står snart klart att Alex och Gretas relation präglats av destruktiva mönster. Dessutom har en omvälvande händelse i barndomen satt djupa spår i henne. Historien gör sig påmind och frågan är vad som är sanning och vad som är lögn, verklighet och fantasi. Kan sägnerna om sjön Marans onda krafter stämma? Finns det ett samband mellan försvinnandet och det som skedde den kvällen för många år sedan, då Gretas pappa dog? Och vad har egentligen hänt med Alex och Smilla?
 
 
 
5. Istvillingar av S.K. Tremayne, denna figurerade också förra veckan på topplistan men den är verkligen en av mina favoritböcker.
 
Lydia och Kirstie är enäggstvillingar - sex år gamla, oskiljaktiga och så lika att inte ens deras föräldrar alltid kan säga vem som är vem. Så händer det som bara inte får hända: Lydia faller från ett balkongräcke och dör. Kvar är den förvirrade Kirstie och hennes förtvivlade föräldrar Sarah och Angus.
Efter ett års tungt sorgearbete beslutar sig familjen för att flytta till en liten isolerad ö i Hebriderna där de ärvt ett hus som inte varit bebott på flera decennier och som saknar elektricitet. De vill börja på nytt, komma bort från alla plågsamma minnen.
Men inget blir som de hoppats. Kirstie beter sig allt egendomligare - hon tycks djupt olycklig och hävdar att de förväxlat henne med den omkomna systern. I skolan skyr de andra barnen henne, hon som alltid haft en syster och själsfrände är nu outhärdligt ensam.
Angus tvingas ofta resa bort på grund av sitt arbete och Sarah känner sig alltmer isolerad och förtvivlad. Deras äktenskap blir sämre i stället för bättre. Oron för Kirstie - eller är det Lydia - bara växer. En fruktansvärd misstanke pyr inom Sarah - vad var det egentligen som hände den där olycksdagen då hennes dotter dog?
 
 Kategori: Böcker |
Taggar:
boktopplista, psykologiska thrillers, thriller, topplista, vecka 39, veckans topplista, Böcker
| Permalink
Kommentarer (8)

Kommentarer:


Evelina:

Har läst de 3 första på listan och det är verkligen bra böcker! Nattfilm skrämde nästan livet ur mig! :) Hoppas Flynn kommer med nytt snart!

Svar: <3 :)
Sandra

skriven


Lena:

Gillar alla böcker jag läst av Gillian Flynn. Nattfilm och Istvillingar står och väntar i min hylla.

Svar: Hon är så bra! Och då har du bra läsning på kommande :)
Sandra

skriven


A ROOM OF MY OWN:

jag såg filmatiseringen av Gone girl och gillade den inte alls. men det var ju inte Flynns fel. Kvinnan på tåget tyckte jag var jättebra. förstår inte varför jag inte läst Nattfilm

Svar: Nej, filmen var svag och man fick inte alls samma känsla som i boken, ofta går det så.
Sandra

skriven


Monika:

Har bara läst Gone girl och Kvinnan på tåget, men jag ska läsa de andra tre också.

Svar: Då har du bra läsning framför dig :)
Sandra

skriven


Vargnatts bokhylla:

Åh Nattfilm älskar jag!

Svar: Den var så speciell!
Sandra

skriven


Bokdamen:

Har läst alla utom De försvunna. Nattfilm var spännande och lite annorlunda, testade appen till, men den funkade inte så bra till den översatta.

Svar: Det var den!
Sandra

skriven


Sara Pepparkaka:

Titta bara! Istvillingar hade jag med i min lista också!

Svar: Yes! :D
Sandra

skriven


Malou:

Gillian Flynn - så bra! Gone girl var så otroligt oväntad med berättare som inte gick att lita på och den tvisten mitt i. Istvillingar har jag inte läst, blir så skeptisk när det är barn på framsidan, men så många säger att den är bra så jag kanske får ändra mig :-)

Svar: Jo, jag hatade alla karaktärer i boken men älskade boken :DDet förekommer inget "barnmisshandel" eller något sådant i Istvillingar, snarare handlar det om kärleken syskon och föräldrar emellan
Sandra

skrivenKommentera här: