Pensionat Vidablicks gåta - Katarina Genar

 
Titel: Pensionat Vidablicks gåta
Författare: Katarina Genar
Språk: Svenska
Sidantal: 94
Förlag: Bonnier Carlsen
Format: Inbunden
Utgiven: 2013
Handling: "Det finns en gåta på Vidablick och katten har svaret!
Om det inte hade varit för katten hade hon aldrig hittat till det förfallna gamla pensionatet vid havet och då hade Amandas gåta aldrig blivit löst. Dåtid och nutid flätas samman i Katarina Genars mystiskt spännande vardagsberättelse i bästa Maria Gripe-stil.

Det är tidig sommarmorgon och Saga väcks av sin storasyster Bea. Bea har fått nog av att föräldrarna hela tiden bråkar med henne, hon tänker dra nu, till stan. Saga lovar att inte berätta.

Sommarlov och ingenting blev som det var tänkt ? Hemma är föräldrarna upprörda och på dagarna får Saga vara ensam. Men den lilla katten med de gyllene ögonen behöver i alla fall hennes hjälp!"
 
Boken är menad för 9-12 åringar, men jag är ju ung i sinnet! Huvudkaraktären Saga har sommarlov men ingenting blir som det var tänkt, hennes syster Bea rymmer hemifrån. Saga hade sett framemot att spendera sommarlovdagar med sin syster och blir lite besviken.
Saga följer efter en katt hon sett på stranden, och hittar därför Pensionat Vidablick. Pensionatet verkar tomt och förfallet, men är det verkligen det?
 
Jag tyckte boken var riktigt mysig och trevlig att läsa, kanske på sommaren ännu bättre. Det finns en härlig sommarlovskänsla i boken. Mycket av historien får man fram om man "läser mellan raderna", vilket var ganska intressant och något jag nog inte förväntat mig. Jag undrar dock om alla 9-12 åringar verkligen skulle kunna pussla ihop bitarna av allt man fick veta, t.ex. förlorad kärlek mellan två kvinnor. 
 
När jag läst klart boken fick jag känslan att jag inte fick veta tillräckligt, hur skulle allt gå?
 
Betyg:


Kvinnan i svart - Susan Hill

 
Titel: Kvinnan i svart
Författare: Susan Hill
Språk: Svenska
Sidantal: 139
Förlag: Modernista
Format: Pocket
Utgiven: 2014 (original 1983)
Handling: "Arthur Kipps är en ung advokat som har rest norr om London till Eel Marsh House för att gå på mrs Alice Drablows begravning och samtidigt reda ut hennes affärer.
Arthur förväntar sig en rad rutinmässiga formaliteter, men dras i stället in i en virvel av mardrömslika händelser och hemligheter: den gungande stolen i den övergivna barnkammaren, det kusliga ljudet av en hästvagn om natten, ett barns skrik i dimman, och otäckast av allt - och för Kripps också det mest tragiska - Kvinnan i svart.
Kvinnan i svart är en av de senaste decenniernas givna klassiker i skräckgenren: en djupt atmosfärisk och spännande roman, som bevisar att spökhistorien fortfarande är vid liv."
 
En bok som faktiskt framkallar kalla kårar på mig. Fast jag är ju den lättskrämda typen, speciellt om det handlar om spöken. Berättelsen är helt fantastisk, landskapen och stämningen i boken är just sådär dimmig, grå och kuslig som jag gillar. Engelsk landsbygd och ett hus där allt inte står rätt till. Jag kan inte sluta läsa när jag en gång plockat upp boken. Men om man är lika lättskrämd som jag ska man nog inte läsa den ensam hemma en mörk kväll, vilket jag gjorde igår...
 
Boken är skrämmande på ett sådant sätt som man inte kan sätta fingret på exakt, författaren skulle ha kunna gjort allt mycket, mycket värre, men väljer att stanna vid den där konstiga gränsen där allt är bara...creepy. Språket är så vackert och detaljerat, det känns som att man själv är inne i berättelsen. I slutet får man de svar man behöver, och slutet fick mig nästan ännu värre till mods. Ett mästerverk!
P.S. Den inbundna versionen av denna bok finns för tillfället på Adlibris bokrea!
 
Betyg:


Bokpaket från Adlibris!

 
Idag är det en bra dag! Fredag och bokpaket från Adlibris. Jag beställde bara 3 reaböcker; Röd måne, Pensionat Vidablicks gåta och Förskalv;Efterskalv. Jag hade kanske 8 i inkorgen först men tänkte att jag bara skulle beställa de jag riktigt, riktigt mycket ville ha. Sen beställde jag också en ny cozy mystery bok, Murder is binding,
 
 
För tillfället håller jag på med boken Kvinnan i svart, men efter den börjar jag läsa böckerna från detta paket. Hoppas ni alla har en superskön helg!Kategori: Böcker | Taggar: 2015, adlibris, bokblogg, bokrea, bookhaul, cozy mystery, elisabet nemert, katarina genar, lorna barrett, nya böcker, sylvia day; | Permalink
Kommentarer (1)