Hon som vakar - Caroline Eriksson

 
Titel: Hon som vakar
Författare: Caroline Eriksson
Språk: Svenska
Sidantal: 239
Förlag: Forum
Utgiven: 2017
Handling: "Författaren Elena har nyligen separerat från sin man och bor tillfälligt i ett radhus utan mycket kontakt med omvärlden. Den enda hon träffar regelbundet är sin syster, men deras relation är ansträngd och fylld av hemligheter.

Håglös och med skrivkramp börjar hon iaktta grannfamiljen tvärs över gården. Bakom den prydliga fasaden tycks ett mörkt drama pågå mellan mannen och hustrun. Elena kan inte motstå impulsen att följa familjen Storm i smyg och ju längre hon går i sina ansträngningar, desto större blir oron för att något fruktansvärt är på väg att ske.

När tonårssonen Leo söker kontakt med Elena får hon direktinsyn i familjens liv. Det blir tydligt att hans mamma är en kvinna med ett mörkt förflutet, en kvinna kapabel till fruktansvärda handlingar. Elena dras in i en karusell som snurrar allt snabbare och som snart hotar att leda till katastrof för både henne och familjen Storm."
 
Jag tyckte mycket om Erikssons föregående bok, De försvunna, och gjorde snabbt beslutet att tacka ja till att få läsa hennes senaste bok som är i samma anda. Hon som vakar är en psykologisk thriller om Elena, en författare som nyligen separerat och isolerar sig i en radshuslägenhet för att samla sig och kanske fokusera på sitt skrivande igen. Hennes grannar fångar snart hennes uppmärksamhet när hon sitter vid köksbordet och försöker skriva. Snart påbörjar hon ett manus om deras liv. Eller hittar hon på? Vad ser hon egentligen?

Det är ganska mycket stalker-varning över hela historien, men det var bara underhållande. Jag tyckte både synd om Elena samtidigt som jag irriterade mig på henne. En bok behöver dock inte ha älskvärda karaktärer för att vara bra. Berättelsen höll mig fången och var lagom lång med sina 239 sidor, Eriksson håller sig till saken och försöker inte fylla ut med komplicerade karaktärsuppbyggnader och långrandiga redogörelser.
 
Denna var inte riktigt lika fängslande som De försvunna, men en läsvärd bok, som inte lämnade några större spår efter sig hos mig. Det var några punkter i upplösningen av hela dramat jag inte riktigt köpte, lite kunde jag gissa mig till hur det skulle gå, men vägen dit var tillräckligt kvistig. Jag vill gärna läsa kommande böcker av författaren, jag gillar starkt hennes sätt att skriva.
Tack till bokförlaget Forum för recensionsexemplaret!
 
Tidigare läst av författaren:
 
Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:
 


The little book of Hygge - Meik Wiking

 
Titel: The little book of Hygge
Författare: Meik Wiking
Språk: Engelska
Sidantal: 288
Förlag: Penguin Books
Utgiven: 2016
Handling: "Denmark is often said to be the happiest country in the world. That's down to one thing: hygge. 'Hygge has been translated as everything from the art of creating intimacy to cosiness of the soul to taking pleasure from the presence of soothing things. My personal favourite is cocoa by candlelight...' You know hygge when you feel it. It is when you are cuddled up on a sofa with a loved one, or sharing comfort food with your closest friends. It is those crisp blue mornings when the light through your window is just right. Who better than Meik Wiking to be your guide to all things hygge? Meik is CEO of the Happiness Research Institute in Copenhagen and has spent years studying the magic of Danish life. In this beautiful, inspiring book he will help you be more hygge: from picking the right lighting and planning a dinner party through to creating an emergency hygge kit and even how to dress. Meik Wiking is the CEO of the Happiness Research Institute in Copenhagen. He is committed to finding out what makes people happy and has concluded that hygge is the magic ingredient that makes Danes the happiest nation in the world."

Här kommer en recension med blandade känslor! Vi börjar med det positiva. Bokens layout är fruktansvärt snygg. Pärmen, foton, font, färg, allt klickar. Man får definitivt en "hygge"-känsla av att umgås med denna bok. Den har en hög mysfaktor och en del intressant statistik om såväl "hygge" som om Danmark som land. Bland annat är Danmark det land som bränner mest ljus i världen. Det finns en hel del tips om den danska livsstilen och om vår kultur i norden överlag.

Det jag inte gillade med boken var "brandingen" av Danmark. Temat i sig var bra men det smygs in för mycket marknadsföring om landet. Jag förstår varför, detta är en bok som skall sälja Danmark som helhet. Lite mer diskret kunde man varit. Exempelvis pratar Wiking om att "hygge" inte behöver vara dyrt, utan handlar om vänskap, familj, fina stunder tillsammans osv, sedan redogör han om dyra märkeslampor och vaser (danska). Skulle vi i Finland kunna branda "sisu" och inkludera Alvar Aalto-vaser, Marimekko och Mumintroll?
Egentligen skulle jag våga påstå att vi i nordiska länderna "lever" ett ganska hyggeligt liv så som det är, men detta kunde kanske mera intressera t.ex. amerikaner. Danmark hittade bara ett ord för det.
 
Det jag slutligen vill säga är det är en mysig bok som kunde ha varit lite mera neutral till sitt eget land för att vinna mera mark.
 
Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg: