Gå vidare - Rainbow Rowell

 
Titel: Gå vidare (engelska: Carry on)
Författare: Rainbow Rowell
Språk: Svenska
Sidantal: 485 Förlag: Berghs
Utgiven: 2016
Handling: "Simon Snow is the worst chosen one who’s ever been chosen. That’s what his roommate, Baz, says. And Baz might be evil and a vampire and a complete git, but he’s probably right. Half the time, Simon can’t even make his wand work, and the other half, he sets something on fire. His mentor’s avoiding him, his girlfriend broke up with him, and there’s a magic-eating monster running around wearing Simon’s face. Baz would be having a field day with all this, if he were here—it’s their last year at the Watford School of Magicks, and Simon’s infuriating nemesis didn’t even bother to show up."
 
Har nästan magont av att skriva denna recension. Men jag behöver förklara mitt dåliga betyg! Jag älskar Rainbow Rowell som författare och Fangirl är en av mina aboslut favoritböcker. Jag har läst alla böcker hon gett ut hittills, förutom denna som evigt väntade på att bli läst. Så det var bara att ta tjuren vid hornen. Medveten om att jag kanske inte riktigt skulle gilla den ville jag ge den en chans iallafall. Orsaken att jag inte trodde att detta var min cup of tea var att det känns som Harry Potter-fanfiction. Jag levde i hoppet att det kanske ändå skulle kännas som något helt nytt och unikt, tyvärr blev jag besviken.

Det känns inte tillräckligt originellt. Simon Snow har stark igenkänningsfaktor med Harry Potter och Baz är basiclly Draco Malfoy som vampyr? Jag skulle hellre sett "riktig" fanfiction av HP eller en helt unik story. Jag tycker det finns många bra förutsättningar, en trollkarl och en vampyr som blir kära. Vem är inte rätt författare att skriva om kärlek om inte Rainow Rowell tänkte jag. Kärlekscenerna är alltför få, och det händer lite för mycket hela tiden. Man får inte riktigt grepp om det hela, samtidigt som man i läsningen konstant får påminna sig själv om att det inte är Harry Potter. Det finns ingen "Ron", men nog en "Hermione" i form av Penelope (Penny). Hon blev snabbt min favoritkaraktär, men det är ju Hermione också.

Min andra favoritkaraktär var Baz som jag tycker Rowell gjorde ett bra jobb med! Han kändes precis rätt, lagom läskig och arg, men samtidigt mjuk. Simons Snows flickvän Agatha hade ibland egna kapitel och hon var med lite här och lite där, men i princip gjorde hon absolut ingen nytta och bidrog inte till storyn, vilket jag inte riktigt förstår. Jag känner att Rowell försökte för hårt med att få med ALLT i en enda bok. Själva mainploten var konstig och jag fick inte riktigt klart för mig vad som egentligen hände. Slutet var heller ingen höjdare, det lämnade mig nästan lite nedstämd.
 
Endast en stjärna skulle det blivit om det inte vore för ett rätt så lättläst och bra tempo, samt att Baz och Penny var bra karaktärer. Huvudkaraktären Simon kändes totalt platt, vilket var en stor besvikelse.
För mig fanns inte dendär röda tråden där och de starka karkatärsgallerier jag hoppats på, jag ville sååå älska denna bok. Mitt hjärta gråter lite.
 
Finns på Adlibris och Bokus.
 
Betyg:


Någon måste stoppa Ivy Pocket - Caleb Krisp

 
Titel: Någon måste stoppa Ivy Pocket
Författare: Caleb Krisp
Språk: Svenska
Sidantal: 538
Serie: Ivy Pocket #2
Förlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2017
Handling:"Efter att den vandrande katastrofen Ivy Pocket hindrat Klockdiamanten från att falla i orätta händer anländer hon till London, där hon adopteras av ett kistmakarpar. Ivy är övertygad om att hon är den perfekta dottern, samtidigt som Mor Snagsby tvingar henne att städa begravningsbyrån, som en annan tjänsteflicka.
Alla verkar vilja ha något av Ivy Pocket. En vacker släkting vid namn Estelle vill att Ivy avslöjar den mörka hemligheten bakom hennes brors död. Hennes nya vän miss Carnage ställer nyfikna frågor, och Ivy själv vill bara komma på ett sätt att rädda sin vän Rebecca Butterfield.
Men ondskan lurar runt hörnet. Och som vanligt är Ivy Pocket den enda som kan ordna upp allting. Hon måste skydda Klockdiamanten och rädda Rebecca - innan det är för sent!"
 
Första boken om Ivy Pocket var rolig och lättläst, precis som denna uppföljare. Ivy har ett gott självförtroende och hon är det som gör böckerna så bra. Som grädde på moset (heter det ens så?) så har boken helt underbara illustrationer, lite i stil med Tim Burton.
 
Mycket i historien handlar om manipulation, jag tycker det känns som en väldigt "smart" bok på alla sätt och vis, storyn var inte för lätt även om den riktar sig till en lite yngre ålder. Ivy förstår sig inte riktigt på varken sarkasm eller hot, ibland är det lite som att se en olycka in motion utan att kunna stoppa det! Det lönar sig dock att läsa första boken, då den berättar mera om Klockdiamanten och hur den fungerar. Stämningen i boken är lite gotisk och ruggig, det finns bl.a. hästar och droskor istället för bilar, vilket indikerar att detta antingen sker i dåtid eller i ett paralellt universum, vem vet?
 
Ni som läst Lemony Snickets böcker kan på ett ungefär tänka sig i vilken stil Ivy Pocket är. Helt underbara, magiska böcker!
 
Tidigare läst:
 
Finns på Adlibris och Bokus.
 
Betyg:


Kategori: Bokrecensioner | Taggar: Caleb Krisp, Vem som helst utom Ivy Pocket, bokrecension, ivy pocket, klockdiamanten, modernista, någon måste stoppa ivy pocket, recension; | Permalink
Kommentarer (1)

Systrarna Tides sista sommar - Hannah Richell


 
Titel: Systrarna Tides sista sommar
Författare: Hannah Richell
Språk: Svenska
Sidantal: 420
Förlag: Månpocket
Format: Pocket
Utgiven: 2015
Handling: "Alla familjer har sina hemligheter. Men få har en så mörk hemlighet som familjen Tide.

Dora bor i en fallfärdig industrilokal med sin konstnärssambo. Hon gör sitt bästa för att leva ett lyckligt liv, men när hon upptäcker att hon är gravid kan hon inte värja sig från de gamla minnena. Den mörka hemlighet som ledde till att familjen splittrades för tio år sedan vägrar lämna hennes tankar. Hon återvänder till Clifftops, huset högt uppe på en klippa utefter Dorsets dramatiska kust, för att bringa klarhet i vad som hände. Ingenting i huset har ändrats sedan hon lämnade det och hon kan fortfarande höra ekot av den fruktansvärda sommardagen när livet slogs i spillror.

När Dora börjar söka efter sanningen inser hon att hennes syster Cassie kan vara nyckeln till gåtan. Kan hon bara få Cassie att öppna sig och avslöja den hemlighet som hon svurit skulle följa henne i graven, kan hon vara ett steg närmare lösningen.
Men kan så fruktansvärda svek förlåtas? Och även om det går att förlåta, kan man någonsin lära sig att älska igen?"
 
Detta är Hannah Richells debutbok som jag var tvungen att läsa efter att jag läst hennes andra bok, The shadow year (svenska: Skuggan av ett år), som jag tyvärr glömde skriva en recension på förra året. I vilket fall som helst gav jag den fem stjärnor, den höll mig fängslad.

Jag tycker texten i handlingen är en gnutta överdriven "men få har en så mörk hemlighet som familjen Tide". Men denna bok höll mig precis lika mycket fast som Richells andra bok. Det är lite som en blanding av familjedrama och spänning, men utan att kännas som en deckare alls. Richells böcker har lite av allt helt enkelt, på ett lågmält sätt. Miljöerna och karaktärerna är så perfekt skrivna, man måste läsa vidare hela tiden. Man drogs med i känslostormarna som utspelades inom familjen och det var omväxlande att läsa dåtid (90-talet) och nutid. Jag kommer inte riktigt på  något annat att säga utan att spoila, läs denna.
 
Betyg:


Kategori: Bokrecensioner | Taggar: bokrecension, hannah richell, månpocket, recension, secrets of the tides, skuggan av ett år, systrarna tides sista sommar; | Permalink
Kommentarer (0)