Molly Moons fantastiska bok om hypnos - Georgia Byng

 
Titel: Molly Moons fantastiska bok om hypnos
Författare: Georgia Byng
Språk: Svenska
Sidantal: 302
Serie: Molly Moon #1
Förlag: Egmont Richter
Format: Inbunden
Utgiven: 2003
Handling: "Molly Moon är en osäker, föga tilldragande och impopulär 10-åring som har tillbringat hela sitt liv på ett eländigt barnhem skött av en hårig, monstruös föreståndare. Molly har vant sig vid att klara av den förskräckliga föreståndarens oförskämdheter och de andra barnens hån. Men när hennes enda vän, Rocky, blir adopterad och lämnar barnhemmet flyr Molly till sin sista tillflyktsort i denna elaka värld - biblioteket. Där hittar Molly en mystisk bok om hypnos och upptäcker att hon har en mycket speciell talang. Snart hypnotiserar hon kokerskan att servera fantastiska italienska maträtter och föreståndaren att göra en hatt av ett par trosor. Sedan hypnotiserar hon domaren i en talangtävling och ger sig iväg för att hitta sin förlorade vän. Hon hamnar i New York där hon använder sina hypnotiska talanger för att bli en stor stjärna i en Broadwayshow. Men i Mollys spår finns den ondskefulle professor Nockman, som är fast besluten att använda Mollys hypnotiska makt i ett spektakulärt brott."
 
Jag läste denna bok senast 2003 och jag gillade den nu också! Molly Moon upptäcker genom en gammal bok i biblioteket att hon kan hypnotisera folk, denna nya talang ger hennes liv mya möjligheter. Problemet är bara att det är en annan ond person ute efter hypnosboken, professor Nockman. När han ser vad Molly lyckas göra bestämmer han sig för att använda Molly till en stort brott.
 
Barnhemmet som Molly befinner sig på i början av boken är verkligen hemskt. Tur så har Molly sin kompis Rocky, de har kul ihop. För att underhålla sig själva brukar de leka att de är med i tv-reklamer och tala fånigt till varandra, det tyckte jag var roligt. När Rocky blir vald av en familj från USA och försvinner utan att säga något till Molly bestämer hon sig för att åka till USA och leta reda på honom. Men jag är inte så förtjust i Molly när hon beger till sig till New York. Hon blir alldeles för egoistisk och glömmer vad som verkligen är viktigt. Som tur är kommer hon på bättre tankar mot slutet! Hur skulle man själv gjort om man var en 10-åring som skulle kunna hypnotisera folk hur som helst? Säkerligen skulle man i något skede missbrukat sina krafter.
 
Boken är rolig och fantasifull, jag gillar hur allt är möjligt i en 10-årings värld! Det finns även lite spänningsmoment och boken passar perfekt till slukaråldern. Boken var inte alls så förutsägbar som jag trodde, det kom flera lite oväntande vändningar. Jag har bok nummer 2 och 3 hemma, skall försöka ta itu med dem i något skede. Passar bra när man varit i en liten lässvacka att pigga upp med lite mera lättläst!

Temaläsning:
 
Betyg:


Öppnas i händelse av min död - Liane Moriarty

Titel: Öppnas i händelse av min död
Författare: Liane Moriarty
Språk: Svenska
Sidantal: 345
Förlag: Albert Bonniers förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2015
Handling: "Cecilia Fitzpatrick är en framgångsrik affärskvinna, en mycket älskad fru och mamma och omtyckt av många. Hennes liv är välordnat och det är också hennes hem. Hennes äktenskap med John-Paul är lyckligt, de har tre döttrar och bor i Sydney i Australien. En dag när hon är uppe på vinden ramlar en kartong ner från en hylla där hennes man sparar gamla kvitton. Ur kartongen faller ett förslutet kuvert. Brevet är till Cecilia från John-Paul, men får öppnas endast då han är död. John-Paul är på tjänsteresa men när han ringer berättar Cecilia om brevet, han avfärdar det och ber henne slänga det utan att läsa. Men Cecilia blir inte lugnad utan ännu mer förbryllad. Varför fanns brevet på vinden, i en obetydlig kartong? Ska hon trots allt öppna brevet och läsa, eller? Plötsligt har hennes liv tagit en helt ny vändning på grund av ett brev från hennes man, ett brev som innehåller något hon aldrig skulle kunna föreställa sig..."

Boken handlar egentligen om tre olika personer, fast det från baksidetexten framgår att det bara handlar om Cecilia Fitzpatrick. Huvudkaraktärerna i boken är då Cecilia, Tess och Rachel. I boken får man ibland se saker ur varandras perspektiv, till exempel när de stöter på varandra, de befinner sig alla i samma stad. Boken utspelar sig i Australien, de firar påsk på deras höst. Därför var jag förbryllad en stund före jag kom på att årstiderna är tvärtom där.

Jag kan inte berätta så mycket om boken utan att spoila något, men det är en väldigt intressant historia, fast man snabbt kan lista ut saker. Cecilias mans innehåll i brevet var det som fick mig att sträckläsa i början. Tyvärr hade jag listat ut rätt om brevets innehåll. Trist. Jag tycker det fanns så stor potential att bli en sträckläsarbok rakt igenom, men tempot saktade av lite från mitten. Jag tycker själva temat var väldigt bra, vad skulle man själv göra om man hittade ett sådant brev? Jag skulle slita upp det genast för att jag är alldeles för nyfiken för sådant. Av huvudkaraktärerna gillar jag faktiskt Tess mest, ändå så känns hon lite utanför hela historien. Ibland funderar jag varför hon är med överhuvudtaget.
 
Moriarty skriver på ett sådant sätt som gör att man snabbt lever sig in i boken, och allt känns väldigt äkta. Bara historien skulle tagit en helt annan oväntad vändning med lite mera tempo skulle jag varit nöjd. Det var en helt okej, läsvärd bok iallafall.
 
Betyg:


Currently reading tag


Jag har haft ganska lite tid att läsa denna vecka, så det passar ju bra med en tag nu. Två recensioner är sakta mak på kommande i alla fall. Denna tag hittade jag hos Vargnatts bokhylla.
 

1. Hur många böcker läser du vanligtvis samtidigt?
En. Jag har väldigt svårt att ha flera böcker på gångs samtidigt!

2. Om du läser mer än en bok, hur bestämmer du när du ska byta mellan böckerna (läser du ett speciellt antal sidor i en innan du byter till den andra?)?
Inget svar på denna fråga.

3. Byter du någonsin bokmärke när du är en bit in i en bok?
Nä, typ aldrig!

4. Vart förvarar du boken du läser just nu?
På nattduksbordet.

5. Vilket tid under dygnet spenderar du mest tid med att läsa?
Det är lite konstigt dehär men, morgonen! Om jag råkar ha ledig dag eller börjar senare kan jag läsa timtalet på morgonen. Av någon anledning koncentrerar jag mig väldigt bra då. Kanske för att man är ganska "tom" i huvudet på morgonen. På kvällen har jag oftast lite för mycket on my mind.

6. Hur länge läser du vanligtvis i ett svep?
1 timme i gången skulle jag gissa, sådär i medeltal. Med undantag av några böcker, så som Divergent, Vi är alla helt utom oss och Nattfilm. Då läste jag lite väl många timmar i sträck.
 
7. Läser du inbundna böcker med "dust jacket" på?
Ja, oftast. Tycker det är trevligare.

8. Hur läser du vanligtvis? Sitter, ligger, osv?
Ligger nästan alltid. Problemet är bara att man lätt kan somna om man är trött, haha.
 
9. Tar du med dig boken du läser överallt?
Nej, jag tar sällan med böcker någonstans. Bara om jag vet att jag ska vänta ganska länge på något. Annars har jag för svårt att koncentrera mig ordentligt. Så böckerna brukar stanna hemma.

10. Hur ofta uppdaterar du dina framsteg i boken du läser på goodreads?
Om det är en tjock bok, 3 gånger kanske. Om det är en tunnare bok så en gång eller ingen alls. För det mesta.

11. Vem vill du tagga?
Alla!