Glasblåsarns barn - Maria Gripe


Titel:
Glasblåsarns barn
Författare: Maria Gripe
Språk: Svenska
Sidantal: 152
Förlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2016 (original 1964)
Handling: "På en vårmarknad i Blekeryd i Småland, någon gång i slutet på 1830-talet eller början av 1840-talet, försvinner glasblåsarns barn Klas och Klara. Somliga visste att det skulle ske, andra bara anade det, men ingen kunde göra någonting åt saken.
Klas och Klara blir bortrövade av Härskaren, som gåva till hans maka Härskarinnan, och nu tvingas de leva i det stora gotiska slottet mitt i en mörk, folktom stad
."
 
Det är en lite kuslig och spännande historia om två barn som rövas bort från sin mamma och pappa på en marknad, för att bo i ett tråkigt slott, i en mycket tom stad, byggd av Härskaren. Härskaren gör allt för Härskarinnan och vill uppfylla varje önskning. Härskarinnan får allt hon vill, så till sist är önskningarna inte roligt längre. En berättelse som har många underbyggda meningar, som att pengar och egendom inte skapar lycka. Deras barnskötare Nana får mig att tänka på den elaka rektorn i Roald Dahls Mathilda! Spågumman är min favoritkaraktär.

Jag gillar mystiken i det hela, men det fångade inte in mig lika myket som förra boken jag läste av Gripe, Pappa Pellerins dotter. Denna har dock magiska element, vilket förra inte hade. Bra och dåligt på olika sätt. En mysig bok som lyckas med den gammeltida känslan. Illustrationerna är fina men lite kusliga.

De nya utgåvorna av Maria Gripes böcker från Modernista är otroligt fina, riktiga samlarexemplar.
 
Tack till Modernista för recensionsexemplaret!
 
 
Betyg:


Önskelista 25 år

Om exakt en månad är jag halvvägs till 50. Skrämmande hur fort tiden gick från 18 till 25 år! Iallafall ska jag göra det bästa av situationen, önska mig böcker och annat fint. Mamma eller pappa brukar fråga vad jag önskar mig varje år, och varje år får de samma svar: böcker. "Alltid böcker?" Alltid.
 
 
 
Harry Potter och hemligheternas kammare, illustrerad version, utkommer först i oktober men en förhandbeställning är ju behövlig!
 
 
 
 ..och så blev det lite väl Harry Potter-inspirerat med både figurer, t-shirt och schack. Men vad gör det! Lite annat smått och gott:
 
 
 
 
 


Kommentarer

Jag älskar att blogga och att läsa andras bloggar. Det finns bara en sak jag är riktigt dålig på: att lämna en kommentar efter mig. Det borde göras lite lättare dock, jag läser ofta bloggar på telefonen, det är lite petigt att få till en kommentar och av någon anledning fungerar det sällan. Det har att göra med den funktionen som gör att man ska klicka i vilka bilder som har ett träd eller ett hus osv., ni vet dendär störande kollen som alltid kommer. Helst skulle det borde vara så att man skriver, namn och adress är sparat, och så enter! ;) Förstår att kollar måste finnas, men så att ni vet, jag läser era bloggar hela tiden, bästa bokbloggareSka försöka ha mera tid när jag använder dator!