Harry Potter och Fången från Azkaban (illustrerad version) - J.K. Rowling, Jim Kay

 
Titel: Harry Potter och Fången från Azkaban
Författare: J.K. Rowling, Jim Kay
Språk: Svenska
Sidantal: 325
Serie: Harry Potter #3
Förlag: Rabén och Sjögren
Format: Inbunden
Utgiven: 2017
Handling: "I tolv långa år har den ökända Sirius Black hållits fången på fortet Azkaban. Han är anklagad för att ha dödat tretton människor i samma förbannelse. Han anses vara den självklare efterträdaren till den onde Lord Voldemort. Nu har Sirius Black rymt.."
 
Harry Potter behöver ingen närmare introduktion. Del 3 i serien läste jag förra gången 2012 och rätt så bra kom jag ihåg hur det gick. Att göra omläsningar med de illustrerade versionerna är något jag kommer att göra, så en HP-bok per år! Sidorna doftar jättegott (värt att nämna!) och har fint, tjockt papper. Dock väger den massor, så kom ihåg läsergonomin! Rekommenderar varmt de illustrerade versionerna för alla som vill "liva upp" sin omläsning lite.
 
Finns på Adlibris och Bokus.
 
Betyg:


Kategori: Bokrecensioner | Taggar: bokrecension, harry potter, harry potter och fången från azkaban, illustrated version, illustrerad version, j.k. rowling, jim kay, recension; | Permalink
Kommentarer (0)

Uncommon type - Tom Hanks

 
Titel: Uncommon type
Författare: Tom Hanks
Språk: Engelska
Sidantal: 405
Förlag: Random House UK
Format: Häftad
Utgiven: 2017
Handling: "A hectic, funny sexual affair between two best friends. A World War II veteran dealing with his emotional and physical scars. A second-rate actor plunged into sudden stardom and a whirlwind press junket. A small-town newspaper columnist with old-fashioned views of the modern world. A woman adjusting to life in a new neighborhood after her divorce. Four friends going to the moon and back in a rocket ship constructed in the backyard. A teenage surfer stumbling into his father's secret life.

These are just some of the people and situations that Tom Hanks explores in his first work of fiction, a collection of stories that dissects, with great affection, humour, and insight, the human condition and all its foibles. The stories are linked by one thing: in each of them, a typewriter plays a part, sometimes minor, sometimes central. To many, typewriters represent a level of craftsmanship, beauty and individuality that is harder and harder to find in the modern world. In his stories, Mr Hanks gracefully reaches that typewriter-worthy level."

När jag hörde att Tom Hanks ska skrivit en bok blev jag väldigt intresserad. Jag har alltid tyckt om han som skådespelare och var förstås nyfiken om han kunde skriva också. Boken Uncommon type är en novellsamling av diverse olika historier, med ett genomgånende tema: alla inkluderar en skrivmaskin, i större eller mindre bemärkelse. De första historierna fångade lätt in mig, speciellt en novell om julafton hos en krigsveteran. Den var så himla fin!

Sen hände det något, historierna kändes för lika (väldigt ofta utspelade de sig på 70-talet eller bakåt i tiden), gav mig inte riktigt något, fångade inte in mig. Jag kvävde gäspningar och tittade på klockan. Eftersom noveller är så korta så behöver de ha ganska sprakande innehåll för att hålla intresset uppe. Eller så är jag också väldigt ovan att läsa noveller och kanske inte en genre jag håller mig till. Jag minns att det var lika problematiskt när jag försökte läsa "Let it snow", efter förrsta berättelsen ville jag hålla mig till den och inte alls läsa om något annat! (Det var Rainbow Rowell som skrivit den storyn). Man förbinder sig inte lika mycket till boken när det hoppar från sak till sak.

Hanks språk var helt okej, men för mycket amerikanska referenser för min del, jag kände mig som en utböling som försökte förstå mig på alla amerikanska termer. Omslaget var jättefint (min bild inte så värst fin..) och stilrent. Jag kan inte annat tycka än att boken var "mjeh".


Finns på Adlibris och Bokus.
Betyg:


Sagan om Smeden och stjärnan - J.R.R. Tolkien

 
Titel: Sagan om Smeden och stjärnan
Författare: J.R.R. Tolkien
Språk: Svenska
Sidantal: 71
Förlag: Radén & Sjögren
Format: Inbunden
Utgiven: 1991 (original 1967)
Handling: "Det var en gång en by för inte så länge sedan för folk med långt minne och inte så långt borta för folk med långa ben. Det var en högst märklig och berömd by, framför allt var den berömd för sina kockar. Mästerkocken var den förnämaste av alla.
Vart tjugofjärde år firades de snälla barnens fest. Då skulle mästerkocken baka stortårtan.
Mästerkockens lärling hette Alf. Ingen visste vem han var eller var han kom ifrån, men han och ingen annan såg till att Älvornas silverstjärna bakades in i tårtan och hamnade hos smedens son.
Och den som bär Älvornas stjärna på sin pappa, han upplever de förunderligaste ting...
"
 
Detta är den sista bok Tolkien hann ge ut innan sin död. Den finns inte i tryck just nu, jag köpte den begagnat. Vid något tillfälle kallade han denna för "an old man's book", vilket jag förundrades lite över. Det är givetvis en barnbok, men den har något melankoliskt över sig. Det finns en form av metafor i bakgrunden, om hur man åldras och mer och mer fantasi och kreativitet försvinner, och att allt skall gå vidare i generationerna (enligt min tolkning).
 
Vid den tjugofjärde-årliga tårtfesten i byn som är känd för sina mästerkockar bakas "Älvornas stjärna" in i den enorma tårtan, som bara utvalda, snälla, barn får äta av. Mästerkockens lärling Alf var den som gjorde det, men det råder lite oklarheter vem han är.
Stjärnan gör så att en person kan komma till en annan värld, där älvor och annan sorts kraft finns. Men stjärnan måste också gå vidare, vilket sker vid nästa tårtfest om 24 år. Personen som får stjärnan kan åtserse landet också efter att hen gett bort den, men bara de ställen hen hunnit utforska.

Det var en ganska trevlig berättelse men som inte lämnade något större eftertryck hos mig. Jag hade kanske förväntat mig mera av Tolkien och hade gärna läst lite mera om den andra "alv"-världen.
 
Betyg: