Lang - Kjell Westö

 
Titel: Lang
Författare: Kjell Westö
Språk: Svenska
Sidantal: 329
Förlag: Schildts
Format: Inbunden
Utgiven: 2002
Handling: "Lang är författare, tillika programledare för en kritikerrosad pratshow på tv, där landets främsta och mest kända människor nött soffan. En gång var han en av Finlands mest uppburna kulturpersonligheter, men nu är hans stjärna i dalande.

Just när livet ser som tristast ut träffar han en kvinna på en pizzeria, en frän och vacker ensamstående mor som han inleder ett passionerat kärleksförhållande med. Men hennes kriminellt belastade exman, barnets far, gör sig allt oftare påmind. Langs frustration växer och en våldsam urladdning är ofrånkomlig…"
 
Jag har läst så otroligt lite finlandssvenska och finska böcker att jag tyckte att jag skulle ge självaste Kjell Westö en chans. Det blev en riktigt trevlig upplevelse! Miljöerna i Lang är så familjära, även om jag bara besöker Helsingfors ibland, så kändes allt väldigt hemtrevligt. Även språkmässigt kändes den så nära en själv med finlandismer som "Nå morjens, Kride här".

"Thriller med element som erotisk besatthet" är kanske lite att ta i när man beskriver denna bok, men lite ditåt är det ju. Det finns egentligen ingenting som är hemskt spännande eller oberäkneligt, men ändå dras jag med i Christian Langs bekymmer och sidorna flyger fram. Jag förstår vad många menat, att Westö går för mycket in på detaljer, men för min del tyckte jag det var alldeles lagom. Eftersom boken har några år på nacken nu så kändes den till och med lite nostalgisk på sina ställen, nokia 3210 och gamla tv-program blev nämnda.

Christians relation med Sarita tar upp en stor del i boken, men egentligen bryr jag mig hemskt lite om det, det är själva Christian Lang som är det intressanta. Ska nog ge flera av Westös böcker en chans då jag verkligen tyckte om hans sätt att skriva. Jag saknade en oväntad tvist på slutet i denna bok, då skulle betyget höjts.
 
Betyg:


Bookhaul - Januari 2016

Nytt år, nya böcker! Eller hur? Här är den senaste bokhögen:
 
 
Från Adlibris: Made you up, Winter, Wither och En sån som du. På loppis har jag köpt Lang och Död zon. Fina fynd! Jag har redan läst Made you up, En sån som du och Lang.


Och så måste jag ju visa min senaste målarbok såklart!


Revolt - Suzanne Collins

 
Titel: Revolt
Författare: Suzanne Collins
Språk: Svenska
Sidantal: 329
Förlag: Månpocket
Serie: Hungerspelen #3
Format: Pocket
Utgiven: 2013
Handling:  "Rebellerna har gjort uppror. Katniss är räddad. Distrikt 12 ligger i ruiner. Peeta är kvar i huvudstadens våld. Finns verkligen distrikt 13? Kommer Katniss och Peeta att återförenas eller tar huvudstaden Peeta från henne? Var är hennes mamma och lillasyster? Och vilka andra från distrikt 12 har undkommit?"
 
Älskade första boken. Gillade andra boken. Tyckte tredje boken var sådär.
 
Det börjar bra, jag är uppslukad om hela grejen med distrikt 13. Men ganska snabbt känns allt väldigt oigenomtänkt och på något sätt är pågående kriget lite för framkrystat. Det är ju distrikten som förser huvudstaden med allt de behöver, vad är poängen att börja bomba ner alltihopa och göra så alla männsikor flyr eller dör? Då måste ju huvudstaden börja göra allting själva. Förstås skulle upproret stillas, men iallafall verkade det hela inte genomtänkt.
 
Det tar över 200 sidor före det äntligen börjar falla lite mera bitar på plats och saker börjar hända. Alla detaljer om vad folk äter går mig på nerverna. Utan ett Hungerspel kändes boken väldigt tom, som att försöka hitta på en helt ny handling, det är ju sjävla spelet som fått oss att läsa tills ögonen blev fyrkantiga. Det pågående kriget kändes avlägset, vi fick följa med Katniss är hon blev inkallad för att filma lite propaganda. Vilket kändes ganska gääääsp. Jag kände hur frustrationen spred sig när de försökte få bra vinklar på Katniss medan människor dog. Katniss som annars var en väldigt självgående karaktär var plötsligt styrd av alla andra. Bara en pjäs kändes det som.

Tycker det är synd att den sista boken var så frampressad, då den första var genialiskt spännande!
 
Betyg: