Kysstäckt - Katerina Janouch

 
Titel: Kysstäckt
Författare: Katerina Janouch
Språk: Svenska
Serie: Rosanna Wild #3
Sidantal: 209
Förlag: Piratförlaget
Format: Inbunden
Utgiven: 2016
Handling: "Rosanna Wildes erotiska noveller har rönt framgång och hon har blivit lite av en kändis. Hon blir flitigt uppvaktad och får många romantiska förslag. Oväntat nog kommer även ett erbjudande från Rosannas före detta man Nathan. Han bor nu med sin älskarinna, den unga Solange, men saknar Rosanna. Därför föreslår han att Rosanna ska flytta in, för att pröva på en alternativ livsstil.
Rosanna tvekar. Att återvända till Nathan är att ta ett steg tillbaka till det gamla. Det känns inte rätt. Men vad är det rätta? Hur bör man leva för att äntligen bli tillfredsställd?"
 
Den tredje och avslutande deln i Katerina Janouch serie om Rosanna Wild (e? det står olika överallt). Jag tyckte mycket om de tidigare delarna i serien, men kände att denna inte var riktigt lika bra.

Det är underhållande och lättläst, det finns inte en massa text för att "fylla tomrum", det är full rulle hela vägen. Det är något av det bästa med serien, allt onödigt mellantrams är borta, utan att karaktärerna känns obekanta. Janouch är en mycket skicklig författare och alla scenarion är väl detaljerade och fint upplagda. Det jag hade svårt för i denna bok är att den röda tråden fattades. Det hoppar lite hit än dit, även om det är underhållande läsning. Vissa av händelserna känns tyvärr inte trovärdiga.
 
Slutet var jag dock oerhört nöjd med, lite oväntat men mycket fint. Känner du dig nyfiken på denna genre men tycker Fifty shades var skräp (det tyckte åtminstone jag), så kan jag varmt rekommendera denna serie. Oförutsägbart och smakfullt skrivet.
 
Betyg:


Livet och patriarkatet - Peppe Öhman

 
Titel: Livet och patriarkatet
Författare: Peppe Öhman
Språk: Svenska
Sidantal: 200
Förlag: Schildts & Söderströms
Format: Pocket
Utgiven: 2016
Handling: "För journalisten, bloggaren och poddaren Peppe Öhman är feminism och jämställdhet hjärtefrågor. Hon tar debatten och står upp för sin sak i alla väder. Nu har hon samlat sina och andras åsikter och insikter till en bok som roar, oroar, stöttar och presenterar fakta. Också läsarna av hennes populära blogg Livet & LA kommer till tals med sina egna frågor, som Peppe svarar på.
Öhman utgår från sina egna erfarenheter och berättar öppenhjärtigt och ärligt om sina upplevelser av att leva som kvinna i ett samhälle där den vita heteromannen fortfarande är norm. Här finns förtrycket på arbetsplatsen, här finns den misshandlande pojkvännen, här finns rädslan och osäkerheten och inte minst det stora spöket Skammen. Men boken är också ett upprop till alla som tror på könens lika värde, till alla som är beredda att omvandla sin tanke i praktiken varje dag.

Den här boken förklarar varför feminismen fortfarande behövs och varför målet är att ingen längre ska behöva kalla sig feminist. Om farbrorn, kusinen eller kollegan vägrar läsa kan du göra det själv och på ett enkelt och vänligt sätt förklara för dem hur feminism och mänskliga rättigheter hänger ihop.Om de här personerna är emot mänskliga rättigheter kan jag tyvärr inte hjälpa dig."
 
Mitt spontanköp under min höstsemester i den lokala bokhandeln! Damen i kassan konstaterade att denna bok säljer som smör i solsken, vilket indikerar att många är nyfikna på feminism, mig själv inkluderat. Jag var nämligen föga insatt i feminism och vad rörelsen står för, så jag kände att Peppe Öhman är rätt person att informera mig! Dessutom känns det alltid bra att stöda finlandssvenska förlag och författare.
 
Jag tror att de personer som är mycket insatta i feminism från tidigare kan tycka denna bok är för grundläggade men för mig var den perfekt. Det kändes som att läsa fakta och skönlitterärt i en fin blanding, vilket gjorde att boken inte blev tråkig eller långrandig, trots vissa upprepningar här och där. De frågor som mest intresserade mig var de som gällde kvinnan och mannen i det vardagliga hemmalivet och vad jämnställdhet betyder där. Senare i livet då ett barn kanske blir aktuellt ska jag komma ihåg vad Peppe poängterade angående sysslor och föräldraledighet.

Det enda minuset var att jag egentligen ville ha lite mera, lite kött på benen.
 
Betyg:


Som eld - Sara Lövestam

 
Titel: Som eld
Författare: Sara Lövestam
Språk: Svenska
Sidantal: 230
Förlag: Gilla förlag
Format: Pocket
Utgiven: 2015
Handling: "Redan på skärgårdsbåten ser de varandra. Lollo sneglar på henne, den fräkniga tjejen med jeansjacka och rufsigt hår. Hon ser ut som en del av havet, och hennes pappa har redan druckit tre öl. De liknar två tufsiga fåglar, en stor och en liten luffare. Anna kikar på den nya tjejen, med mörkblå kavaj och glänsande hår i hästsvans. Hon är en av de rika, de som åker till skärgården för att de redan äger för mycket på land. När de båda familjerna kliver av på Sländö, går den rika tjejen med sin familj åt andra hållet.

Men en kväll står hon på Annas brygga. Hennes hand rör vid Annas när de tar sig ned i båten på nummer 16. Det doftar som eld."
 
Denna bok var ett spontanköp under mitt senaste Helsingfors-besök, och tur det. Enda felet var att jag läste den "under fel årstid", på sommaren skulle den varit ännu mer perfekt. Jag älskar just den somriga stämningen i boken.

Anna och Lollo är väldigt olika varandra och kommer från olika bakgrunder, men det är inget hinder för kärlek. Det är just så komplicerat och fint som kärlek i den åldern är, och att hitta (och våga vara) sig själv. Jag fick en varm känsla i magen när jag avslutat denna. Såååå fin!
 
Boken finns att köpa på Adlibris
 
Betyg: