Ingen normal står i regnet och sjunger - Sara Ohlsson

 
Titel: Ingen normal står i regnet och sjunger
Författare: Sara Ohlsson
Språk: Svenska
Förlag: Lilla Piratförlaget
Sidantal: 216
Format: Pocket
ISBN: 9789178130054
Utgiven: 2018
Handling: "Varför finns det inga kvinnliga trubadurer? Varför är det alltid Ella som ska skriva när det är grupparbete? Varför förväntas tjejer vara på ett sätt och killar på ett annat, och hur gör en egentligen för att vara tvärtom? Och om kärleken är som ett elstängsel och elstängslet redan är ihop med någon och någon är ens bästa vän i hela världen. Hur gör en då?"
 
Vanligtvis tycker jag inte om utdragna böcker, men ibland blir det för kort också. Ingen normal står i regnet och sjunger är en ganska rolig men lite intetsägande titel på en bok som behandlar många olika ämnen, på alltför några sidor (och mycket, mycket luft i sidorna). Berättelsen nuddar vid heteronormer, feminism, könsroller, kärlek, vänskap osv.
 
Huvudkaraktären Ella är fortfarande ett mysterium för mig, jag hann aldrig lära känna henne riktigt. Det jag vet om henne är att hon är 18 år, har en bästis som heter Charlie och tydligen tycker om att dricka alkohol. På gränsen så att det kändes lite fjortis-aktigt, inte som en som ska snart bli student (men vad vet jag, kanske man kan vara lite fjortis ännu då?). Boken kunde ha funkat bättre för yngre tonåren, nu glömmer jag ofta att Ella faktiskt är 18 år, för hon känns så barnslig ännu.
 
Ibland fick jag känslan av att det var en bok skriven av en vuxen, som ville förmedla den rätta "ungdomskänslan" men det blev inte rätt, Ohlsson får inte riktigt till det. Det är lite för ansträngt helt enkelt.
 
Med platta karaktärer och hoppsigt innehåll blev denna ingen favorit hos mig. Handlingen lät mitt i prick, och det känns trist att den inte lyfte mera!
 
Finns på Adlibris och Bokus.
 
Betyg:


Omgiven av idioter - Thomas Erikson

 
Titel: Omgiven av idioter
Författare: Thomas Erikson
Språk: Svenska
Förlag: Månpocket
Sidantal: 299
Format: Pocket
ISBN: 9789175038407
Utgiven: 2018
Handling: "Omgiven av idioter beskriver konkret och underhållande en av världens mest spridda metoder för att sortera olikheterna inom mänsklig kommunikation. Med vetenskapliga grund och genom vardagens möten ger den dig konkreta hjälpmedel att förstå de viktigaste skillnaderna mellan olika kommunikationsstilar. Den visar på en av de vanligaste orsakerna till konflikter i vardagen: dålig kommunikation. Och den ger dig som läsare svaret på frågan: Vad gör jag åt det?"
 
Förvarning: ni som tycker denna bok är guld kan titta bort, nu!
 
Jag borde sluta gå i fällan att läsa hypeade böcker som ligger månader efter månader på topplistor. "Den måste ju vara bra eftersom så många läser den!". Svar: nej. Jag har alltid intresserat mig för människans beteende, både som enskilda individer och hur man fungerar i grupp. Att dela in människor enligt olika fyra olika färger lät oroväckande enkelt, men jag var nyfiken.
Det som chockade mig var att boken inte bygger på någon vetenskaplig grund. Detta är en enskild människas, författarens, åsikter och tankegångar. Att förenkla människans personlighet genom att dela in den i fyra olika grupper är, enligt mig, alltför simpelt. Jag tror vi alla passar in på någon av färgerna, visst, men en människa är också föränderlig och påverkas av omvärlden. I olika gruppdynamiker kan olika (ibland helt oväntade drag) synas och ta plats. Om jag skulle gå enligt Eriksons teori (om man ens kan kalla detta för det) så är jag blå. Väldigt blå. Men jag är också mycket av röd, gul och grön, det beror på situationen och vad jag sysslar med för stunden. På arbetet kan man också ha en annan "roll" än hemma, även om vissa drag som t.ex. perfektionist alltid lever med en. Blåa beskrivs i flera omgångar i boken som "känslolösa", något som t.ex. inte alls stämmer in på mig.
 
Titeln "Omgiven av idioter - hur man förstår de som inte går att förstå" känns mest som ett marknadsföringstrick. Man skrattar till lite, idioter finns ju överallt, detta måste vara något läsvärt - varför ÄR människor så konstiga och "idiotiska"? Jag tror inte på, att genom att placera människor i någon sorts fack och definiera dem enligt någon färg hjälper någon. Det är lite som en genväg, om vi inte orkar ta oss tiden att verkligen lära känna våra medmänniskor så kan vi lätt få dem att passa in i någon av färgerna. Jag vågar tro att människan är föränderlig och tror att ju mer vi försöker placera människor i fack, destu mera blir de påverkade av att vara på ett visst sätt, och kanske inte ens vågar förändras och blomma. Om jag som blå idenfiterar mig som blå, gömmer jag mig bakom det och vågar aldrig vara kreativ eller drivande?
 
Istället för att djupgående gå in på människans beteendemönster berättas en drös anekdoter från Eriksons liv som konsult. Jag tycker detta inte gav mig något. Jag hatar att dissa en bok men min åsikt är; läs inte denna.
Lägg bort din smarttelefon och ta en kopp kaffe med en vän eller familjemedlem, eller varför inte en kollega, och lär känna personens alla märkliga sidor och personlighetsdrag, var närvarande.
 
Finns på Adlibris och Bokus.
Betyg:


Kvinnan i fönstret - A.J. Finn

 
Titel: Kvinnan i fönstret
Författare: A.J. Finn
Språk: Svenska
Sidantal: 454
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Inbunden
ISBN: 9789100172374
Utgiven: 2018
Handling: "Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. En mamma, en pappa, en tonårig son: på ytan den perfekta familjen. Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara?"
 
Denna bok har synts överallt enligt mig! Många tycker om den och den är även en av de nominerade till Årets bok 2018.
Får ibland ett sånt sug efter psykologiska thrillers/spänningsromaner, så beslöt att låna denna från biblioteket. Jag hade ganska höga förhoppningar på den, och riktigt nöjd blev jag.
Den har lite samma stämning som Kvinnan på tåget, en lite trasig huvudkaraktär som verkar en aning alkoholiserad. Man vet inte riktigt vad som är sant och vad som inte är det. Anna Fox lider av agorafobi (även kallat "torgskräck") och kan inte gå ut. Istället roar hon sig med att spionera på grannarna genom fönstren med sin systemkamera. Det hon bevittnar är något förskräckligt hemskt, och hon vet inte vad hon ska göra...

Det fanns förvånansvärt många små "twists" längs med berättelsen, vissa hade jag föraningar om, andra inte. Formatet känns luftigt och relativt lättläst, kapiteln är korta och det är till bokens fördel, man måste bara få ETT kapitel till!
 
Slutet kändes inte riktigt trovärdigt och vissa saker kändes lite märkliga. Men överlag var denna en underhållande bok för alla oss som gillar psykologiska thrillers! Läsvärd.
 
Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg: